Romania

Oficial: Curtea de Apel București a început o anchetă internă în cazul procesului premierului Ciucă legat de sesizările de plagiat.

Există indicii puternice că dosarul a fost direcționat spre un judecător apropiat de PNL

Într-un moment atipic pentru o instituție publică – în cursul serii de sâmbătă, la ora 20.18 –, Curtea de Apel București a transmis către G4Media.ro un email în care a informat că derulează ”o anchetă internă” referitoare la modul de repartizare aleatorie a două dosare judecate, recent, la această instanță.

Este vorba de 2826/2/2022 și 2836/2/2022 despre care G4Media.ro a dezvăluit, luna trecută, că au fost parte a unui plan de manipulare a repartizării aleatorii. Astfel, primul dintre aceste dosare, intentat de premierul Nicolae Ciucă cu scopul de a obține anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat, a ajuns, în final, pe masa unui complet condus de judecătorul Marius Iosif, în trecut promovat în funcții guvernamentale de PNL, formațiunea politică al cărei președinte este, în acest moment, chiar premierul.

Iosif a admis acțiunea lui Ciucă și a anulat aspecte cele trei sesizări depuse în ianuarie 2022, ulterior unor dezvăluiri din presă despre plagiatul actualului prim-ministru în teza de doctorat susținută în 2003, la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”. La câteva zile după sentință, judecătorul Iosif a făcut cerere de pensionare la CSM.

Răspunsul Curții de Apel București s-a prevalat de existența acestei anchete pentru a respinge, pentru moment, informații solicitate de G4Media.ro despre persoanele implicate în procedura de repartizare aleatorie, precum și de o explicație inițială a acestei instituții.

Astfel, după ce G4Media.ro a prezentat dovezi și o declarație care arătau că prezența, ca parte a procesului lui Ciucă, a unei tinere din Algeria era o urmă a folosirii metodei ”coperta” de manipulare a repartizării aleatorii, Curtea de Apel București a transmis că acest lucru a fost ”o eroare de natură tehnică”. Ulterior, mai multe ONG-uri au solicitat Inspecției Judiciare și Consiliului Superior al Magistraturii să facă verificări legat de aceste aspecte.

Citește și:  Klaus Iohannis la desemnat pe Nicolae Ciucă sa formeze noul guvern

Sursa: G4Media.ro

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close