Sanatate

Un nou studiu confirmă: RISC CRESCUT de tromboză la vaccinul AstraZeneca

Cazurile de tromboză sunt mai frecvente după vaccinul împotriva COVID-19 de la AstraZeneca decât după cel de la Pfizer/BioNTech, deşi rămân foarte rare, se arată într-un studiu publicat joi, confirmând un risc deja luat în calcul de autorităţile sanitare, informează AFP, potrivit agerpres.

Trombocitopenia este o formă de tromboză, adică formarea unui cheag de sânge cu consecinţe potenţial fatale.

După lansarea campaniilor de vaccinare anti-COVID-19 la începutul anului 2021, s-a suspectat rapid o legătură între vaccinurile cu vector viral – AstraZeneca şi Johnson & Johnson- şi apariţia acestor afecţiuni sangvine.

Studiul BMJ, bazat pe date medicale de la milioane de pacienţi din mai multe ţări europene şi din Statele Unite, confirmă că aceste tromboze sunt mai frecvente după vaccinul AstraZeneca, chiar dacă frecvenţa lor rămâne foarte scăzută: 862 de cazuri la peste un milion de vaccinări.

Riscul pare crescut după prima doză. După a doua doză, nu există nicio diferenţă între vaccinurile AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech.

În ceea ce priveşte vaccinul Johnson & Johnson, datele sugerează mai degrabă un risc crescut, dar nu într-un mod suficient de clar pentru ca oamenii de ştiinţă să tragă o concluzie fermă.

Aceste riscuri ar trebui „luate în considerare în viitoarele campanii de vaccinare şi în dezvoltarea de viitoare vaccinuri”, conchide studiul.

Într-adevăr, vaccinurile AstraZeneca şi Johnson & Johnson au fost deja în mare parte abandonate în favoarea omologilor Pfizer/BioNTech şi Moderna, ambele cu ARN mesager, în ţările europene. În SUA, AstraZeneca nu a fost niciodată aprobat.

Citește și:  Foștii bolnavi Covid, mult mai imuni decât vaccinații

AstraZeneca şi Johnson & Johnson ocupă însă un loc central în cadrul COVAX, programul global de distribuire a vaccinurilor împotriva COVID-19 pentru ţările mai puţin bogate.

Studiul BMJ confirmă „că toate vaccinurile (anti-COVID-19) sunt sigure şi eficace”, a declarat pentru AFP microbioloaga Sarah Pitt, care nu a fost implicată în acest studiu, subliniind frecvenţa „extrem de rară” a trombocitopeniei.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close