Un militar german povesteşte în faţa justiţiei viaţa sa de fals refugiat sirian – Europa News
Germania

Un militar german povesteşte în faţa justiţiei viaţa sa de fals refugiat sirian

”Nu mi-au cerut nici să vorbesc arabă, nici să-mi detaliez cazul”: un ofiţer german, judecat pentru pregătirea unui atentat, a povestit marţi în faţa tribunalului cum a păcălit serviciile de imigraţie germane pretinzând că este un refugiat sirian, relatează AFP, potrivit agerpres

În iarna anului 2015, într-o perioadă de vârf a valului de migranţi veniţi în Germania, pentru a-şi face o ”idee proprie” şi a testa sistemul, Franco Albrecht, în vârstă de 32 de ani, s-a prezentat la un centru de azil pentru refugiaţi din apropiere de Frankfurt, sub identitatea David Benjamin.

”M-am îmbrăcat cum mi-am imaginat că ar fi cineva care a făcut mii de kilometri pentru a ajunge în Germania”, rememorează el în faţa judecătorilor, într-o mărturie în care amestecă povestea sa cu revendicări politice, mergând până la a o acuza pe cancelarul Angela Merkel că nu a reuşit să protejeze ”poporul german” în faţa pericolului imigraţiei masive.

Motivat de o ideologie ”naţional-socialistă”, conform actului acuzării, acest locotenent încadrat la baza franco-germană de la Illkirch (estul Franţei) este acuzat de o tentativă de atentat în anul 2017 împotriva unor responsabili şi personalităţi publice. El neagă aceste acuzaţii, nu însă şi delictele ce decurg din acţiunea sa de deghizare în refugiat.

După ce a ajuns la acel centru de azil din Frankfurt, acolo i s-a cerut să se prezinte ”în două zile” la centrul regional de primire din Giessen. Atunci a ”început să facă cercetări” pentru a prezenta ”o poveste credibilă”.

Creştin şi sirian din Damasc, având origini franceze, David Benjamin nu a reuşit niciodată să înveţe bine limba arabă, întrucât a urmat o şcoală franceză – aceasta era legenda cu care a ales să păcălească autorităţile germane.

Citește și:  Germania: Elevii Germania vor avea posibilitatea de a alege dacă vor să repete anul şcolar afectat de COVID

Însă până la urmă ”nu mi-au cerut nici să vorbesc arabă, nici să-mi detaliez cazul în profunzime”, a constatat el cu uimire după ce a cerut ”azil”. Plecat de la Gissen într-un autocar cu migranţi, Franco Albrecht, alias David Benjamin, a petrecut apoi câteva nopţi într-un centru de primire.

El a fost la un pas să se deconspire când, din reflex, i-a răspuns în limba germană unui angajat al centrului pentru refugiaţi. ”Am remarcat faptul că nu exista niciun control, niciun protocol pentru a afla unde era fiecare (refugiat) la un moment dat”, îşi aminteşte militarul deghizat în refugiat.

Prin urmare, el putea ieşi în voie de acolo şi a reuşit să-şi ducă viaţa dublă, între cazarmă şi centrul de primire. Păstra contactul cu ceilalţi refugiaţi cu ajutorul unui smartphone rudimentar şi unei cartele prepay, dar ”armata era prioritatea”.

În principalul său interviu pentru cererea de azil, realizat în limba franceză şi cu interpret, nu a fost întrebat în detaliu despre situaţia sa. După un an, cât a durat procedura, a obţinut un statut de protecţie subsidiară, o formă de drept de azil.

Franco Albrecht a fost în final arestat la începutul anului 2017, când încerca să-şi recupereze pistolul ascuns într-o toaletă a aeroportului din Viena. Amprentele sale au relevat atunci similitudinea cu cele ale ”refugiatului” sirian David Benjamin.

Conform actului acuzării, el dorea să pună pe seama migranţilor responsabilitatea acţiunii teroriste pe care o plănuia, cu scopul de a fractura şi mai mult societatea germană, profund divizată de primirea masivă a migranţilor decisă de cancelarul Angela Merkel.

Dar această poveste rocambolescă a scos în evidenţă fisurile gestionării primirii migranţilor în Germania, deşi autorităţile susţineau că există un control strict al procedurilor şi cererilor de azil.

Citește și:  Germania: Concerte în aer liber și întoarcerea fanilor pe stadioane

Procesul, la finalul căruia Franco Albrecht riscă zece ani de închisoare, este prevăzut să dureze cel puţin până în luna august.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close