Asia

Un fost preot american este judecat în Timorul de Est pentru abuzuri sexuale

Asculta informatia

Procesul împotriva unui fost preot american acuzat că a abuzat vreme de ani de zile fetiţe într-un orfelinat din Timorul de Est a început săptămâna aceasta, ţara catolică din Asia de Sud-Est fiind puternic divizată în acest dosar, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Richard Daschbach, 84 de ani, este acuzat de agresiuni sexuale, pornografie cu minori şi violenţe, şi riscă până la 20 de ani de închisoare.

Acest caz divizează fosta colonie portugheză, unde în urmă cu mai mult timp preotul era foarte respectat pentru că a înfiinţat în anii 1990 orfelinatul şi refugiul Topu Honis. El oferea hrană, haine şi educaţie pentru sute de orfani şi copii săraci.

Cel puţin 15 femei l-au acuzat că le-a obligat la raporturi sexuale şi le-a pipăit când erau copile în instituţia catolică situată în Oecusse, o enclavă timoreză din Indonezia.

Procesul, închis pentru mass-media, a început miercuri, cu participarea lui Richard Daschbach prin legătură video, din capitala Timorului, Dili.

Însă o parte dintre locuitorii Timorului de Est pun la îndoială aceste acuzaţii şi numeroase victime refuză să-şi dezvăluie identitatea, de teama represaliilor.

Biserica este o instituţie foarte respectată în Timorul de Est, o mică ţară situată între Indonezia şi Australia, unde 97% din populaţie sunt catolici.

Biserica reprezenta singurul refugiu pentru populaţie în timpul perioadei brutale a ocupaţiei indoneziene şi a luptei pentru independenţă, din 1975 până în 1999, în timpul căreia o treime din populaţia teritoriului a fost ucisă.

Richard Daschbach, sosit în Timor în calitate de misionar catolic, a fost caterisit de Vatican în 2018, însă acuzaţiile de abuzuri sexuale nu au fost publicate decât anul următor de cotidianul local Tempo Timor.

Citește și:  Preoții ruși care critică invadarea Ucrainei continuă să vorbească în ciuda persecuției

Clerul catolic din capitala Dili a susţinut anul acesta că fostul preot a fost alungat din Biserică pentru că a mărturisit „crima oribilă” de abuz asupra unor minori.

Însă fostul preot a continuat să se bucure de susţinere la cel mai înalt nivel, inclusiv din partea eroului independenţei, fostul preşedinte timorez Xanana Gusmao, care salută sprijinul său acordat în trecut cauzei independenţei. 

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 5 = 7

Close