Bulgaria

Un europarlamentar bulgar a făcut salutul nazist în Parlamentul European

Asculta informatia

Un europarlamentar bulgar a făcut miercuri salutul nazist în Parlamentul European de la Strasbourg, după ce a intervenit în timpul unei dezbateri asupra statului de drept în Polonia şi în Ungaria, şi ar putea fi sancţionat de instituţia europeană, informează joi AFP, potrivit agerpres.

Urcând scările care duc spre ieşire din sală, Angel Djambazki, de la Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni (ECR, eurosceptic), se întoarce şi îşi întinde braţul drept în faţă timp de câteva secunde înainte de a pleca din nou, după cum se poate vedea în înregistrarea video a dezbaterii disponibilă pe site-ul Parlamentului European.

„Nu vom permite niciodată să ni se spună ce trebuie să zicem şi ce trebuie să facem. Trăiască Bulgaria, Ungaria, Orban, Fidesz şi Europa Statelor-Naţiuni”, a declarat înainte de aceasta europarlamentarul naţionalist membru al Mişcării Naţionale Bulgare (VMRO) de la tribuna parlamentului.

De asemenea, el a calificat pe Twitter drept „abominaţie” decizia Curţii de Justiţie a UE care a validat miercuri un mecanism ce permite să fie privată de fonduri europene o ţară unde sunt constatate încălcări ale statului de drept, mecanism care este contestat de Budapesta şi Varşovia.

Vicepreşedinta Parlamentului European, italianca Pina Picierno, care conducea dezbaterea, a anunţat că instituţia „va controla cu ajutorul camerelor de filmat ce s-a întâmplat în sală, va vedea dacă a existat sau nu un salut fascist”. „Nu vom admite în niciun caz gesturi şi simboluri fasciste. Dacă acest lucru a fost făcut, este extrem de grav şi vor fi aplicate sancţiuni”, a avertizat ea.

Citește și:  Bulgaria a deschis sezonul estival. Românii pot intra în țara vecină fără test PCR

Secretarul de stat pentru afaceri europene al Franţei, Clement Beaune, care era prezent în sală în cadrul preşedinţiei franceze a UE, a reacţionat pe Twitter, calificând gestul europarlamentarului bulgar drept „scandalos şi nedemn”. Delegaţia franceză din grupul centrist Renew Europe i-a cerut preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, „să acţioneze”.

Regulamentul interior al Parlamentului European precizează că europarlamentarii trebuie „să se abţină de la orice comportament deplasat” şi „de la orice afirmaţie jignitoare”. În caz de nerespectare a acestor reguli, sancţiunile ar putea viza participarea la activităţile parlamentare sau indemnizaţiile.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 + = 70

Close