Europa

Un an de închisoare pentru comandantul unei nave care a predat gărzii de coastă libiene un grup de migranţi recuperați din Mediterana

Asculta informatia

Justiţia italiană l-a condamnat la un an de închisoare pe comandantul unei nave care în anul 2018 a predat gărzii de coastă libiene un grup de migranţi pe care anterior îi recuperase pe Mediterana, potrivit agerpres.  

„Este prima dată când se ajunge la un verdict de o asemenea magnitudine în Europa şi care, de fapt, confirmă că Libia nu poate fi recunoscută drept loc sigur pentru debarcare”, scrie cotidianul Avvenire, citat de EFE, care a anunţat joi această sentinţă fără precedent dată de Tribunalul din Napoli.

”De acum înainte, orice navă civilă implicată în respingeri (de migranţi) riscă un proces şi o condamnare”, mai scrie publicaţia citată, ce aparţine Conferinţei Episcopale italiene.

Nava Asso 28, un remorcher de sprijin pentru platformele petroliere din apropierea Libiei, fusese implicat pe 30 iulie 2018 într-o operaţiune de salvare a unui grup de migranţi care încercau să ajungă în Europa. La ordinul gărzii de coastă libiene, comandantul navei i-a returnat către Libia pe cei 101 migranţi, printre care se aflau de asemenea minori şi femei însărcinate.

Judecătorii italieni au avut în vedere investigaţiile desfăşurate de căpitănia portului Napoli şi înregistrări ale conversaţiilor radio efectuate de o navă a ONG-ului Open Arms care salvează migranţi pe Mediterana, înregistrări pe care ONG-ul le-a făcut publice în iulie anul trecut.

La proces a depus mărturie împotriva comandantului italian şi un deputat din Parlamentul de la Roma, Nicola Fratoianni, care s-a aflat la bordul navei Open Arms. ”Când am amintit (navei) Asso 28 că respingerile sunt ilegale, comandantul a răspuns cu neruşinare, ca şi când ar fi fost obligat să se supună unui ordin de la un nivel foarte înalt”, a spus deputatul.

Citește și:  Trei morți și trei dispăruți după naufragiul unei nave ruse în Marea Neagră
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 2

Close