Africa

Uganda confirmă şase cazuri noi de Ebola

Şase cazuri noi de Ebola au fost confirmate în Uganda, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la două zile după ce autorităţile sanitare ugandeze au anunţat primul deces provocat de această boală periculoasă în ultimii trei ani, informează AFP, potrivit agerpres.

„Până în prezent, şapte cazuri, inclusiv un deces, au fost confirmate cu virusul Ebola din Sudan”, a precizat OMS într-un comunicat, referindu-se la o tulpină rară a virusului.

„Patruzeci şi trei de contacţi au fost identificaţi şi 10 persoane bănuite că au contractat virusul primesc tratament la Spitalul regional din Mubende”, au adăugat reprezentanţii OMS.

„Experţii noştri sunt deja pe teren pentru a colabora cu echipele ugandeze experimentate în lupta împotriva Ebola, pentru a consolida supravegherea, diagnosticarea, tratamentul şi măsurile preventive”, a declarat Abdou Salam Gueye, directorul de urgenţe medicale din cadrul Biroului regional pentru Africa al OMS.

Pentru moment, un sigur deces a fost recenzat – în districtul Mubende din centrul ţării, la aproximativ 150 de kilometri vest de capitala ţării, Kampala.

Uganda s-a confruntat deja cu mai multe epidemii de Ebola, o boală care a cauzat mii de decese în Africa după descoperirea sa în 1976 în Republica Democrată Congo.

Ultimele cazuri recenzate în Uganda datează din 2019, când cel puţin cinci persoane au murit, după ce „virusul a fost importat din RD Congo, care se lupta pe atunci cu o epidemie importantă în regiunea sa de nord-est”, potrivit OMS.

În cadrul unei epidemii precedente din anul 2000, alte 200 de persoane au murit.

Citește și:  Președintele Algeriei spune că țara sa așteaptă scuze din partea Franței pentru trecutul său colonial

Un caz de Ebola a fost semnalat în august 2022 în provincia congoleză Nord-Kivu, frontalieră cu Rwanda şi Uganda, la mai puţin de şase săptămâni după ce o epidemie din estul RD Congo – cea de-a 14-a din istoria ţării – a fost declarată încheiată.

Maladia cauzată de virusul Ebola este adeseori mortală, însă vaccinuri şi tratamente există în prezent împotriva acestei febre hemoragice, o boală care este transmisă la oameni de animale infectate.

Transmisia între oameni se face prin fluide corporale, iar principalele simptome sunt febră, vărsături, hemoragii şi diaree. Persoanele infectate nu devin contagioase decât după apariţia simptomelor, după o perioadă de incubaţie de 2-21 zile.

Virusul Ebola prezintă şase tulpini diferite, din care trei (Bundibugyo, Sudan, Zair) au provocat deja epidemii de amploare.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close