Romania

UE va condiționa PNRR-ul de majorarea salariului minim

Asculta informatia

Sindicaliștii de la Cartel Alfa au obținut promisiunea de la Comisia Europeană că acordarea banilor din PNRR pentru România să fie condiționată de majorarea salariului minim. Pentru țara noastră, dacă se va aplica formula de 50% din salariul mediu, salariul minim va crește cu 350 de lei, ajungând la 1.700 de lei net.

Guvernul Cîțu va fi obligat de Comisia Europeană să majoreze salariul minim, aceasta fiind condiția pentru a primi banii din PNRR. Promisiunea a fost făcută de oficialii Comisiei Euopene sindicaliștilor din Cartel Alfa, care au protestat, prin Caravana Dreptății Sociale, în capitalele din UE, ajungând la Bruxelles, împotriva politicii anti-sociale și de austeritate extremă a Executivului din România.

”Avem promisiunea Comisiei Europene că se vor face modificări în cadrul PNRR-ului României, în care vor pune condiții legate de politica salariului minim, negocieri colective și pensii. Practic, obținerea banilor din PNRR va fi condiționată de aplicarea unui mecanism al salariului minim, care să fie 50% din salariul mediu brut. Astfel, vom avea un salariu minim net de 1.700 de lei.

Reprezentanții Comisiei Europene și ai Organizației Internaționale a Muncii vor face o deplasare în România tocmai pentru a participa la discuțiile legate de salariul minim și negocierile colective. Avem și promisiunea europarlamentarilor români socialiști pentru susținerea Directivei salariului minim european. Europarlamentarii USR susțin directiva, dar nu sunt de acord cu introducerea unor bareme valorice”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Sindicale Cartel Alfa.

În fapt, socialiștii europeni au cerut chiar mai mult pentru cetățenii UE, astfel încât să se ajungă la un salariul minim de 90% din salariul mediu.

Citește și:  Uite pe cine sprijină România! Declarația lui Zelinski din 2020: „Bucovina de Nord a fost ocupată de români”

”Multe țări își pun deja problema ca, la negocierile colective, să se micșoreze raportul dintre salariul minim și salariul maxim. Acum ei au 1 la 8 și vor să micșoreze la 1 la 6 sau chiar la 1 la 4. Europenii au alt gen de politică, în care distribuția să fie mult mai echilibrată și să se creeze clasa de mijloc”, susține Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

87 − = 82

Close