Europa

UE spune răspicat: vaccinarea NU este obligatorie!

Dezbaterea privind  presupusa vaccinare obligatorie a stârnit o serie de dezinformări și a agitat spiritele în contextul implementării rapide a vaccinurilor sigure și eficiente împotriva Covid-19.

Parlamentul European vrea să clarifice lucrurile și aduce noi considerații etice, legale și practice privind campania de vacinare. Rezoluția Consiliului Europei interzice statelor membre să facă obligatorie vaccinarea împotriva coronavirusului sau să utilizeze aceasta pentru discriminare împotriva celor ce nu sunt vaccinați.

Statele membre trebuie să se asigure că cetățenii sunt informați că vaccinarea NU este obligatorie și că nimeni nu este presat politic, social sau altfel să se vaccineze, dacă nu doresc să facă acest lucru ei înșiși.

De asemenea, nimeni nu trebuie discriminat pentru că nu a fost vaccinat din cauza unor posibile riscuri pentru sănătate sau pentru că nu dorește să fie vaccinat.

Țările UE trebuie să distribuie informații transparente despre siguranța și posibilele efecte secundare ale vaccinurilor, reglementând platformele de socializare pentru a preveni răspândirea dezinformării. Este necesară o transparență privind conținutul contractelor cu producătorii de vaccinuri și a le pune la dispoziție pentru o examinare parlamentară și publică.

Organismele de reglementare însărcinate cu evaluarea și autorizarea vaccinurilor împotriva Covid-19 trebuie să fie  independente și protejate de presiunile politice.

Blocul comunitar este îndemnat să pună în aplicare programe independente privind  compensarea daunelor și prejudiciillor  rezultate din vaccinare și să  acorde o atenție specială posibilelor tranzacții privilegiate din partea executivilor farmaceutici sau a companiilor farmaceutice care se îmbogățesc în mod necuvenit pe cheltuiala publică.

În privința certificatelor de vaccinare, acestea trebuie să fie utilizate numai în scopul desemnat de a monitoriza eficacitatea vaccinului, efectele secundare potențiale și evenimentele adverse.

Citește și:  Franţa: Peste 20 de centre de vaccinare vandalizate în decurs de o lună
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close