EuropaTurcia

UE se fereşte de un nou val de refugiaţi plătind Turciei miliarde de euro

Asculta informatia

Uniunea Europeană analizează acordarea unei finanţări de 3,5 miliarde de euro Turciei pentru ca aceasta să continue să găzduiască refugiaţi sirieni până în anul 2024, au declarat miercuri doi diplomaţi citaţi de Reuters, finanţare ce face parte dintr-un plan regional mai extins de sprijin pentru refugiaţi, menit să prevină un nou val de migraţie în UE.

Pachetul total de 5,77 miliarde de euro pentru Turcia, Iordania, Liban şi Siria, bani care merg către proiecte umanitare şi nu către guvernele acestor ţări, are ca scop să prevină un nou val de refugiaţi spre Uniunea Europeană şi să câştige timp până când războiul civil din Siria va lua sfârşit.

Turcia găzduieşte în jur de 4 milioane de refugiaţi sirieni şi a cheltuit peste 40 miliarde de dolari pentru servicii de bază pentru aceştia, dar doreşte ca fondurile UE să fie plătite direct guvernului de la Ankara.

Este improbabil că liderii UE, nemulţumiţi de ceea ce consideră a fi autoritarismul în creştere şi deteriorarea situaţiei drepturilor omului în Turcia, vor accepta această solicitare. Ei mai acuză Turcia şi că foloseşte migranţii ca monedă de schimb.

Cei 27 de şefi de stat sau de guvern din UE sunt aşteptaţi să sprijine la summitul de joi de la Bruxelles propunerea de finanţare înaintată de Comisia Europeană.

Însă, spre deosebire de precedenta finanţare de 6 miliarde de euro, care a fost parţial plătită direct de guverne europene, de data aceasta banii vor veni integral din bugetul comun al Uniunii, astfel încât va fi nevoie de acordul Parlamentului European.

Citește și:  Preşedinţia Consiliului UE preluata de Portugalia

În aceste condiţii, pare probabilă redeschiderea controversatei dezbateri cu privire la relaţiile UE cu Turcia, pe care eurodeputaţii au acuzat-o în mod repetat de încălcarea libertăţii presei şi de încarcerarea opozanţilor politici fără proceduri judiciare, ceea ce Ankara neagă.

În baza acordului iniţial din martie 2016 în domeniul migraţiei, Turcia a acceptat, în schimbul ajutorului financiar, să preia toţi migranţii şi refugiaţii, inclusiv sirieni, care traversează Marea Egee spre a intra clandestin în Grecia. De partea cealaltă, Uniunea Europeană a promis să elimine obligativitatea vizelor pentru cetăţenii turci şi să accelereze negocierile de aderare a Turciei, suspendate de mai mult timp.

La summitul de joi, liderii UE vor încerca să le revigoreze, oferind Ankarei ‘disponibilitatea UE de a discuta cu Turcia (…) spre a întări cooperarea într-un număr de domenii de interes comun’, după cum se menţionează în proiectul declaraţiei finale a reuniunii, consultat de Reuters.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 1

Close