Europa

UE pregăteşte sancţiuni împotriva firmelor chineze care ajută Rusia în război

Asculta informatia

Ţările membre ale Uniunii Europene vor discuta săptămâna aceasta sancţiuni împotriva unor companii chineze care vând Rusiei echipamente ce pot fi utilizate pentru armament, scrie duminică ziarul Financial Times, citat de Reuters, potrivit agerpres.

Conform pachetului de măsuri la care a avut acces cotidianul britanic, pe lista entităţilor care ar putea fi sancţionate figurează şapte firme din China – două din partea continentală a ţării (3HC Semiconductors şi King-Pai Technology) şi cinci din Hong Kong (Sinno Electronics, Sigma Technology, Asia Pacific Links, Tordan Industry şi Alpha Trading Investments).

Dintre acestea, unele sunt supuse unor sancţiuni din partea Statelor Unite; americanii consideră de exemplu King-Pai un furnizor pentru mai multe entităţi din complexul militar-industrial rus.

Deocamdată, Comisia Europeană nu a comentat informaţiile.

Ministerul de Externe de la Beijing a reacţionat luni prin purtătorul de cuvânt Weng Wenbin, avertizând că, dacă sancţiunile europene vor intra în vigoare, China va acţiona cu fermitate pentru a-şi apăra interesele. Oficialul a declarat că ţara sa se opune oricăror măsuri care folosesc relaţiile ruso-chineze ca pretext pentru perturbarea cooperării comerciale.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, acum un an şi două luni, UE a adoptat zece pachete de sancţiuni împotriva unor persoane şi companii din Rusia, provocând dificultăţi economice şi îngreunând finanţarea războiului numit de preşedintele rus Vladimir Putin „operaţiune militară specială”. 

Citește și:  Consiliul Uniunii Europene a adoptat lista organizaţiilor teroriste

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 77 = 87

Close