Sanatate

UE plănuieşte să distribuie pentru refugiaţii ucraineni vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei, tuberculozei şi COVID-19

Uniunea Europeană plănuieşte să cumpere şi să distribuie vaccinuri împotriva rujeolei, poliomielitei, tuberculozei şi COVID-19 pentru imunizarea copiilor ucraineni şi a altor refugiaţi ucraineni nevaccinaţi, a indicat marţi comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, transmite Reuters, potrivit agerpres.

La aproape trei săptămâni de la declanşarea invaziei ruse, numărul ucrainenilor care s-au refugiat în afara ţării s-a apropiat de 3 milioane, jumătate dintre ei fiind copii, potrivit estimărilor agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR). Refugiaţii au ajuns mai ales în ţări UE şi numărul lor este aşteptat să crească.

‘Acoperirea vaccinală în Ucraina este foarte mică pentru câteva boli prevenibile prin vaccinuri, mai ales la copii, precum tuberculoza, poliomielita, rujeola, dar şi COVID-19’, a declarat Stella Kyriakides într-o reuniune prin videoconferinţă cu miniştrii sănătăţii din UE dedicată crizei din Ucraina, potrivit informaţiilor comunicate presei.

Stella Kyriakides a afirmat că UE are în plan să procure vaccinuri pentru a imuniza refugiaţii împotriva acestor boli.

Ratele de vaccinare în Ucraina împotriva rujeolei, poliomielitei şi tuberculozei sunt estimate ca fiind sub nivelurile recomandate pentru a opri focare şi pe care Organizaţia Mondială a Sănătăţii le-a stabilit la aproximativ 95% pentru a se obţine protecţia la nivelul întregii populaţii.

În 2020, 82% dintre copiii ucraineni erau vaccinaţi antirujeolic şi aproximativ 93% din populaţie era vaccinată contra tuberculozei. Cele mai recente cifre privind vaccinarea antipolio arată că 84% dintre copii au fost imunizaţi, dar procentul era de doar 60% în unele regiuni.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană a creat un mecanism pentru a facilita transferul bolnavilor ucraineni spre spitale din Europa pentru a preveni suprasolicitarea unităţilor medicale din ţările vecine Ucrainei.

Citește și:  Creşte numărul morților de peste 75 de ani vaccinate anti-Covid

Primii pacienţi au fost transferaţi în această săptămână din Polonia în Italia.

UE mai are în plan să înfiinţeze împreună cu OMS centre de triaj la graniţele cu Ucraina pentru un prim diagnostic şi accelerarea transferurilor medicale, a arătat comisarul european pentru sănătate.

Izbucnirea unor focare de COVID-19 este de asemenea posibilă, având în vedere nivelul scăzut de vaccinare în rândul ucrainenilor şi condiţiile aglomerate în care aceştia călătoresc spre Uniunea Europeană.

Mai puţin de 35% dintre ucraineni sunt vaccinaţi complet împotriva COVID-19, sub jumătate faţă de media de peste 70% din UE, potrivit OMSoms

Deocamdată nu există planuri de a le cere refugiaţilor să fie vaccinaţi împotriva COVID-19, dar sunt avute în vedere campanii de conştientizare a necesităţii şi disponibilităţii vaccinurilor, a afirmat un oficial al UE.

‘Impunerea obligaţiei de vaccinare nu ar fi cel mai bun mod de a-i întâmpina pe ucrainenii care fug de război’, a explicat ministrul francez al sănătăţii, Olivier Veran, într-o conferinţă de presă la finalul reuniunii, întrebat dacă refugiaţilor ar trebui să li se ceară să se vaccineze.

Statele UE au în acest moment suficiente doze disponibile pentru vaccinarea refugiaţilor ucraineni împotriva COVID-19, a menţionat Stella Kyriakides.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close