Europa

UE nu-i mai consideră vaccinați pe cei înțepați cu Johnson

Asculta informatia

Noul regulament al Comisiei Europene privind certificatele digitale Covid cuprinde o prevedere șocantă. Vaccinurile Johnson&Johnson nu mai sunt recunoscute, astfel că cei care s-au injectat cu acest produs vor apărea ca nevaccinați. Autoritățile din România știau acest lucru și totuși nu au anunțat populația. Singura măsură a fost aceea de a scăpa de cele 3,3 milioane de doze pe care este obligată să le cumpere, prin donare sau revânzare.

Cei peste două milioane de români care s-au vaccinat cu Johnson, precum și cei aproape 41.000 care au făcut rapelul cu acest produs nu vor putea obține certificat digital Covid pentru a călători în afara țării. Comisia Europeană a decis, în noul Regulament pentru certificatele Covid, care va fi valabil până în iunie 2023,  să nu mai recunoască vaccinul Johnson & Johnson, fără niciun fel de explicație. Nici în România autoritățile nu au comunicat pe acest subiect, însă, discret, s-au luat măsuri de reducere a administrării acestuia. Astfel, la ora actuală, România mai are pe stoc 1,6 milioane doze de Johnson, însă a renunțat la cele peste un milion de doze opționale pentru 2022.

Totuși, conform contractului asumat de Florin Cîțu, România este obligată să mai achiziționeze încă 3,3 milioane de doze de vaccin Johnson, Guvernul anunțând că acestea vor fi donate sau revândute țărilor sărace, prin sistemul COVAX.

”Ceea ce m-a îngrozit pe mine foarte tare este că, în proiectul de regulament UE, prin care se dorește prelungirea cu un an a obligativității obținerii certificatelor digitale, până în iunie 2023, apar niște chestiuni alarmante. Una dintre ele este că nu mai sunt recunoscute anumite vaccinuri care au fost puse pe piață tot de ei, și mă refer aici la vaccinul anti-Covid Johnson& Johnson. Și am întrebat ce fac cetățenii care s-au vaccinat și cine răspunde de eventualele efecte adverse. Cum pot spune acum, după ce l-au pus pe piață, după ce vaccinul acesta a fost cumpărat și administrat, că nu îl mai recunosc și că oamenii trebuie să se vaccineze cu alt produs”, ne-a declarat europarlamentarul Maria Grapini.

Citește și:  Seychelles, după imunizarea a peste 61,4% din populaţie, se confruntă cu o creștere masivă a infecțiilor

Se pregătețe un nou vaccin la nivel european

Comisia Europeană a anunțat investiții masive în cercetare pentru dezvoltarea unui nou vaccin anti-Covid pe care să-l administreze în masă cetățenilor din statele UE. În ce privește noul regulament, europarlamentarul Maria Grapini ne spune că a depus un amendament în care a precizat că aplicarea acestuia se va justifica doar dacă vor exista date științifice care să arate o creștere a ratelor infectărilor, spitalizărilor și deceselor. ”Practic, dacă regulamentul trece în forma inițială, toată lumea va trebui să se vaccineze din nou, pentru că cei cu două doze au ieșit din perioada de valabilitate, iar în curând vor ieși și cei cu trei doze și atunci se va introduce doza a patra, cum s-a făcut în Israel. Le-am spus celor de la Comisia Europeană că cetățenii au obosit, că economia este făcută praf și că nu se mai poate îngrădi libera circulație. Răspunsul Comisiei Europene a fost că statele membre sunt libere să nu introducă nicio restricție, că deja 9 state, din cele 27 de state ale UE, nu au nicio restricție, și că certificatul acesta este doar transfrontalier. Numai că cetățenii circulă transfrontalier”, ne-a precizat europarlamentarul Maria Grapini.

Țările UE, încă sub restricții

În 18 țări din UE restricțiile pandemice au rămas valabile, astfel că oamenii nu pot călători în mijloacele de transport în comun, nu pot intra în restaurante sau în instituții fără certificate Covid și fără măști, de cele mai multe ori de tip FPP2. Comisia Europeană se grăbește să finalizeze procedurile pentru ca, în data de 30 iunie, să fie votată prelungirea cu încă un an a Regulamentului privind certificatele digitale Covid. ”O să vedem ce se va întâmpla, dar sigur vor forma o majoritate pentru a vota regulamentul. Sunt tare curioasă ce se va întâmpla la negocierea de la Consiliul Europei, că acolo știu sigur că sunt cel puțin două țări care se opun certificatelor”, ne-a mai spus europarlamentarul Maria Grapini.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 66 = 72

Close