EuropaOrientul mijlociu

UE doreşte să salveze acordul cu Iranul şi pregăteşte o reuniune a ţărilor semnatare ‘înainte de Crăciun’

Asculta informatia

Uniunea Europeană (UE) pregăteşte o reuniune a miniştrilor de externe ai ţărilor semnatare ale acordului asupra programului nuclear iranian „înainte de Crăciun”, a anunţat miercuri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell după o convorbire la telefon cu ministrul de externe iranian Javad Zarif, informează  agerpres

„Am discutat la telefon cu ministrul de externe al Iranului, Javad Zarif, şi voi convoca o reuniune ministerială (a ţărilor semnatare) înainte de Crăciun pentru a relansa acest acord”, a explicat el în timpul unei conferinţe de presă la Bruxelles. „Acest acord este singura modalitate de a evita ca Iranul să devină o putere nucleară”, a afirmat el.

O reuniune a comisiei mixte asupra Planului Comun de Acţiune Cuprinzător (JCPOA, acordul asupra programului nuclear iranian) este prevăzută pentru 16 decembrie la Viena. „Ea îi va reuni pe reprezentanţii ţărilor semnatare (China, Franţa, Germania, Rusia, Regatul Unit) şi Iranul, şi va fi prezidată de Helga Maria Schmid, secretarul general al Serviciului European de Acţiune Externă”, a precizat biroul de presă al lui Borrell. „Participanţii vor discuta despre acţiunile în curs pentru menţinerea JCPOA şi despre modul de punere în aplicare completă şi eficace a acordului de către toate părţile”, a adăugat acesta.

Josep Borrell nu a precizat data exactă a reuniunii, nici locul unde aceasta se va desfăşura.

Contextul s-a tensionat după retragerea SUA din acordul încheiat în 2015 cu Teheranul şi impunerea de sancţiuni economice de către preşedintele american Donald Trump. Iranul a replicat renunţând la o parte din obligaţiile sale, în special privind limitarea producţiei de uraniu îmbogăţit.

Asasinarea unui reputat cercetător în domeniul fizicii nucleare, Mohsen Fakhritzadeh, considerat „creierul” programului nuclear iranian, a complicat situaţia, parlamentul Iranului cerându-i guvernului să pună capăt inspecţiilor din partea Agenţiei pentru Energie Atomică (AIEA) şi „să producă şi stocheze cel puţin 120 de kilograme de uraniu îmbogăţit la 20% 235U pentru necesităţile paşnice ale industriei naţionale”.

Citește și:  Polonia va construi un gard de-a lungul frontierei sale cu Belarus pentru a-i opri pe migranţi
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 + = 50

Close