Europa

UE cere Turciei să accepte de urgenţă migranţii care nu au primit drept de azil în Grecia

Comisarul european Ylva Johansson a făcut apel luni la Turcia, din insula greacă Lesbos, să primească urgent migranţii care nu au primit drept de azil în Grecia, precizând că UE va aloca 276 de milioane de euro pentru construcţia de noi tabere pe insulele greceşti, relatează AFP, si agerpres.

Comisarul european pentru afaceri interne a venit pe insula din Marea Egee pentru a face presiuni asupra guvernului grec pentru a accelera deschiderea de noi tabere pe insulele Samos, Chios, Kos şi Lesbos înainte de venirea iernii, şi pentru a ameliora condiţiile de primire pentru cei circa 14.000 de solicitanţi de azil care se află aici.

Ylva Johansson a făcut apel cu acest prilej la Turcia „să reprimească urgent migranţii” returnaţi din Grecia, în contextul în care preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, se vor deplasa la Ankara pe 6 aprilie pentru a se întâlni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Întrebată despre acuzaţiile privind respingerea migranţilor de către Garda de coastă elenă în Marea Egee, ea a cerut „Greciei să facă mai mult” şi să ancheteze.

Ministrul grec pentru migraţie Notis Mitarachi a reamintit luni că Grecia a cerut Turciei să reprimească 1.450 de candidaţi cărora li s-a refuzat solicitarea de azil pe insulele greceşti.

Comisarul european a mai subliniat luni că „problema migraţiei ar trebui să fie europenizată” şi că nu ar trebui lăsate singure ţările de la frontierele Europei în gestionarea acestei crize, în contextul în care a asistat la un protest a câteva sute de locuitori de pe insula Lesbos.

Circa 300 de locuitori au manifestat cu prilejul vizitei sale pentru a se opune deschiderii unei tabere, în faţa hotelului din regiune unde s-a derulat conferinţa de presă a Ylvei Johansson.

Citește și:  Sefa Comisiei Europene merge înainte cu Certificatele de vaccinare.

„Nu structurilor pe insulă”, se putea citi pe un banner desfăşurat înainte de venirea comisarului european pentru afaceri interne şi a ministrului grec pentru migraţie.

Notis Mitarachi a declarat recent pentru AFP că tabăra de la Samos se va deschide înainte de sfârşitul primului semestru din 2021, iar celelalte înainte de decembrie 2021.

Guvernul a promis de multă vreme construcţia unei noi tabere pentru a o înlocui pe cea de la Moria, distrusă în septembrie într-un incendiu, dar proiectul s-a lovit de opoziţia locuitorilor şi a autorităţilor locale, sătui de prezenţa solicitanţilor de azil pe insulă după criza migraţiei din 2015.

Noua tabără din Lesbos urmează să fie construită în localitatea Pali, la circa jumătate de oră de mers cu maşina de capitala Lesbos, Mytillene.

După incendiul din tabăra de la Moria, circa 8.000 de migranţi trăiesc în continuare într-o tabără temporară în care condiţiile lor de viaţă au fost extrem de dificile în această iarnă.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close