AfricaEuropa

UE aplică sancţiuni Eritreei pentru încălcarea drepturilor omului

Asculta informatia

Uniunea Europeană a aplicat luni sancţiuni Eritreei pentru încălcarea drepturilor omului şi a inclus pe lista neagră Oficiul Naţional pentru Securitate din această ţară, informează Reuters, potrivit agerpres.

La începutul lui martie, ONU a afirmat că trupele eritreene acţionează în întreaga regiune Tigray din nord şi există informaţii că au comis atrocităţi.

Conflictul din Tigray s-a declanşat în noiembrie anul trecut, când forţele guvernamentale eritreene au răsturnat de la putere partidul de guvernământ Frontul de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF).

Eritreea a respins acuzaţiile, afirmând că sancţiunile reprezintă o mistificare şi nu au bază legală, şi acuză la rândul său UE că vrea să readucă la putere TPLF.

După reuniunea de luni a miniştrilor de externe din cele 27 de state membre, UE a comunicat că „Oficiul Naţional pentru Securitate este răspunzător pentru încălcări grave ale drepturilor omului în Eritreea, în special arestări arbitrare, execuţii extrajudiciare, dispariţii forţate ale unor persoane şi tortură”.

Sancţiunile presupun blocarea tuturor activelor eritreene din UE, precum şi interdicţia furnizării directe sau indirecte de fonduri pentru cei vizaţi.

În regiunea Tigray, cu o populaţie de peste cinci milioane de persoane, luptele s-au soldat cu mii de victime, iar sute de mii de oameni şi-au părăsit locuinţele. În prezent se resimte o penurie de alimente, apă şi medicamente. Etiopia şi Eritreea au negat că armata eritreeană luptă alături de forţe etiopiene, deşi situaţia fost confirmată de zeci de martori, de diplomaţi şi de un general etiopian. Cu toate acestea, Ministerul de Externe de la Asmara consideră că „UE nu are nicio prerogativă legală sau morală” pentru a impune sancţiuni şi a invocat acuzaţii false pentru a hărţui Eritreea din alte motive ascunse”.

Citește și:  Oficial maghiar: ‘Soarta ungurilor trebuie să fie decisă doar de unguri, nu de Bruxelles sau de migranţi’
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

63 − = 59

Close