Europa

UCRAINA: Patru arestări după incendiul soldat cu victime dintr-un cămin de bătrâni

Asculta informatia

Autorităţile ucrainene au anunţat vineri reţinerea a patru persoane după incendiul care s-a soldat joi cu 15 morţi într-un cămin de bătrâni nedeclarat, decretând zi de doliu naţional, relatează AFP, si agerpres.  

„Patru persoane au fost reţinute”, a scris pe Facebook procuroarea generală a ţării, Irina Venediktova.

Cei patru reţinuţi sunt proprietarul imobilului de la Harkov, din estul Ucrainei, bărbatul care închiriase clădirea şi soţia sa, care conducea căminul, precum şi managerul centrului de asistenţă.

Venediktova a precizat că în prezent există trei ipoteze privilegiate: un incendiu pus de o mână criminală, un scurtcircuit sau proasta utilizare a aparatelor electrice.

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a deplasat în cursul dimineţii la faţa locului şi a anunţat o zi de doliu naţional pentru sâmbătă.

Incendiul a izbucnit joi seară în acest imobil situat la periferia Harkovului, mare oraş din fosta republică sovietică. Cincisprezece persoane au murit, iar nouă au putut fi salvate, dintre care cinci au fost spitalizate.

„Focul s-a propagat foarte repede la etaj, unde toţi oamenii erau puţin mobili sau aveau boli legate de probleme mentale”, a anunţat într-un comunicat preşedinţia citând poliţia.

Potrivit autorităţilor, pensionarii din căminul de bătrâni plăteau în medie peste 400 de euro pe lună, o sumă foarte mare pentru Ucraina. Căminul de bătrâni nu era înregistrat oficial şi funcţiona de facto ilegal.

Preşedintele Zelenski a cerut organizarea unui audit în astfel de centre din ţară, subliniind că poliţia a descoperit şase numai la Harkov, potrivit comunicatului preşedinţiei.

Incendiile soldate cu victime nu sunt rare în Ucraina, unde respectarea regulilor de siguranţă este puţin controlată şi numeroase infrastructuri sunt învechite.

Citește și:  Suedia: Un avion s-a prăbuşit! Cel puţin 9 oameni au murit!

În decembrie 2019, un incendiu a provocat moartea a 16 persoane şi rănirea altor 30 într-o unitate de învăţământ superior din Odesa, în sudul ţării.

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

72 + = 75

Close