Europa

Ucraina îşi scoate la vânzare prin licitaţie fostele închisori dezafectate şi vrea să vândă 100 în zece ani

Ministrul ucrainean al Justiţiei a lansat un proiect ambiţios de vânzare a fostelor închisori dezafactate, cu scopul de a modeniza sistemul penitenciar din această fostă republică sovietică, relatează AFP via news.ro

”Începem o mare vânzare de închisori”, a anunţat joi ministrul ucrainean al Justiţiei Denis Maliuska, în faţa presei, adunate în curtea centrului penitenciar Irpin, în regiunea Kiev.

Această instalaţie este prima scoasă la licitaţie în Ucraina, în următoarele săptămâni. În zece ani, autorităţile preconizează să vândă 100.

Închisoarea Irpin nu mai este folosită de anul trecut. Ultimii săi 120 de deţinuţi au fost transferaţi în alte centre de detenţie, a declarat pentru AFP directorul acesteia, Leonid Parhomciuk.

Ministrul Justiţiei consideră fostele închisori de ”un mare interes pentru investitori”, pentru că ele au suprafeţe mari echipate şi ”gata să fie folosite”.

”Iar pentru vecini va fi mai bine să vadă altceva decât o închisoare”, apreciază ministrul.

Centrul penitenciar Irpin – cu o suprafaţă de opt hectare – este înconjurat de imobile cosnstruite recent, zone verzi şi o cale ferată în apropiere.

La început era o închisoare sub cerul liber, înfiinţată în 1944, ulterior acoperită.

Peste 51.000 de persoane sunt deţinute în aproape 130 de închisori, în Ucraina, potrivit datelor oficiale. Majoritatea instalaţiilor sunt foste structuri, într-o stare deplorabilă.

Kievul preconizează să folosească o parte a fondurilor obţinute din vânzarea închisorilor pentru a construi închisori noi.

Una dintre cele mai celebre închisori din ţară, centrul de detenţie Lukianivska, construită la jumătatea secolului al XIX-lea în centrul Kievului, va fi, de asemenea, scoasă la vânzare.

Citește și:  Zelenski: Armata ucraineană face tot posibilul pentru respectarea armistiţiului din estul tarii
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close