Ungaria

Ungaria cere explicaţii Germaniei după demiterea unui antrenor ungar pentru afirmaţii anti-LGBT şi anti-migranţi

Ministerul de Externe ungar l-a convocat joi pe însărcinatul cu afaceri al ambasadei Germaniei la Budapesta, după ce un antrenor ungar a fost demis de un club de fotbal german pentru comentarii pe care acesta din urmă le-a considerat homofobe şi xenofobe, în timp ce responsabili ungari acuză Germania că încalcă astfel statul de drept şi standardele democratice, potrivit agerpres.

”Exprimarea opiniei personale nu poate fi pedepsită în baza statului de drept”, a susţinut la un briefing de presă şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas, citat de Reuters. ”Un regim totalitar a început în Germania în secolul al-XX-lea. Nu am vrea să vedem încă unul în secolul al XXI-lea”, a mai spus acesta, afirmând că demiterea antrenorului ungar îi aminteşte de Germania nazistă.

În declaraţii publicate de cotidianul ungar Magyar Nemzet, antrenorul portarilor clubului german Hertha Berlin, Zsolt Petry, l-a criticat pe portarul echipei RB Leipzig, conaţionalul său Peter Gulacsi, pentru susţinerea căsătoriilor între homosexuali. ”Nu înţeleg cum poate susţine homosexualii, travestiţii şi oameni cu astfel de identităţi sexuale”, a spus Petry. Mai mult, el a afirmat în aceeaşi declaraţie că în opinia sa Europa a ”decăzut atât de mult din punct de vedere moral” încât ”eşti acuzat de rasism dacă nu eşti de acord cu migraţia prin care atâţia criminali au ajuns în Europa”.

În urma acestor afirmaţii, Hertha Berlin l-a demis pe antrenorul ungar, motivând că remarcile sale ”nu corespund valorilor” acestui club de fotbal. Zsolt Petry şi-a cerut apoi scuze, afirmând că nu este nici homofob şi nici xenofob.

Citește și:  Polonia şi Ungaria sunt ‘mână-n mână’ în faţa Europei: Morawiecki i-a spus lui Merkel că bugetul UE rămâne BLOCAT!

Ministerul de Externe ungar l-a convocat joi pe însărcinatul cu afaceri german la Budapesta pentru a-i cere explicaţii, în timp ce titularul acestui minister, Peter Szijjarto, le-a cerut mai multor responsabili ai Comisiei Europene, printre care comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, să-l apere pe Zsolt Petry, antrenorul ”concediat pentru exprimarea unei opinii”.

”Unde sunteţi? Când veţi protesta? Când veţi iniţia o procedură şi în baza cărui articol?”, a întrebat ironic Szijjarto într-o postare pe Facebook, potrivit agenţiei EFE.

Adjunctul său, secretarul de stat Levente Magyar, a apreciat de asemenea, potrivit agenţiei MTI, că Ungaria şi Germania au amândouă datoria de a apăra libertatea de exprimare, mai ales că ”la fel ca Ungaria, Germania a trăit direct experienţa istoriei despre cum este atunci când libertatea de exprimare este reprimată”.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close