Europa

Ucraina aprobă sancţiuni împotriva companiei aeronautice chineze Skyrizon

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat vineri un decret pentru impunerea de sancţiuni împotriva firmei chineze de aviaţie Skyrizon, care a încercat să achiziţioneze compania aerospaţială ucraineană Motor Sich, relatează Reuters, si agerpres.

Soarta Motor Sich a devenit subiect de dispută între Statele Unite ale Americii şi China, creând o dilemă pentru Ucraina, care se bizuie pe Washington ca principalul său donator de asistenţă militară, dar încearcă în acelaşi timp să-şi construiască relaţii comerciale mai strânse cu Beijingul.

Statele Unite s-au opus preluării companiei de către investitori chinezi, iar în ultimele zile ale administraţiei lui Donald Trump Washingtonul a adăugat Skyrizon pe lista sa de MEU – Military End-User, cu entităţile al căror acces la exporturile SUA este restricţionat – pe considerentul că se ocupă şi cu dezvoltarea de produse de uz militar, respectiv motoare de aeronave.

Decretul anunţat vineri de Kiev îngheaţă bunurile Skyrizon din Ucraina, restrânge operaţiunile sale comerciale şi îi interzice transferurile de capital din Ucraina timp de trei ani.

Skyrizon a cumpărat un pachet majoritar de acţiuni ale companiei aeronautice Motor Sich, dar acestea au fost blocate în 2017, în contextul unei anchete lansate de serviciul de securitate ucrainean SBU, decizie în legătură cu care China a anunţat în decembrie 2020 că a iniţiat o acţiune de arbitraj internaţional împotriva Ucrainei.

Ambasada SUA a scris mai devreme în ianuarie că „investiţiile şi achiziţiile acaparatoare ale Skyrizon din Ucraina prezintă un risc inacceptabil de deviere a utilizării lor în scop militar în China”.

Ministerul chinez al Comerţului a comentat că SUA folosesc „tot felul de scuze” pentru a pune piedici activităţii companiilor chineze în străinătate şi a îndemnat Washingtonul să-şi revizuiască atitudinea.

Citește și:  Ucraina amenință că se va dota cu arme nucleare dacă nu intră în NATO

Motor Sich a rupt relaţiile cu principalul său client, Rusia, după anexarea de către aceasta a Crimeei, în 2014.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close