Ucraina

Ucraina aproape de faliment

Asculta informatia

Economia Ucrainei ar urma să se contracte cu 45% în acest an, a declarat miercuri ministrul ucrainean al Finanţelor, Serhiy Marchenko, adăugând însă că Guvernul de la Kiev este decis să asigure, în totalitate, serviciul datoriei, transmite Reuters conform Agerpres.

Cifra avansată de oficialul ucrainean cu privire la contracţia economiei în 2022 este mai mare decât estimările Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi cele ale Fondului Monetar Internaţional, care au prognozat că economia ţării vecine se va contracta cu 30% respectiv 35% din cauza invaziei ruseşti.

„Populaţia Ucrainei plăteşte un preţ enorm iar acest preţ nu poate fi cuantificat”, a spus Marchenko într-o intervenţie online la reuniunea anuală a BERD, care are loc la Marrakech (Maroc). „Ceea ce poate fi cuantificat este prognoza de declin a Produsului Intern Brut, care în acest an ar urma să fie de aproximativ 45%”, a adăugat Marchenko.

Ucraina a continuat serviciul obligaţiunilor internaţionale după invazia declanşată de Rusia la 24 februarie. În data de 1 septembrie, Ucraina are de rambursat un miliard de dolari dintr-o emisiune de obligaţiuni în dolari şi, din cauza războiului, se confruntă cu un deficit fiscal de cinci miliarde de dolari în fiecare lună.

Serhiy Marchenko a adăugat că Ucraina trebuie să găsească surse suplimentare pentru a acoperi deficitul fiscal, pentru că ţara poate să îşi acopere „doar 62% din necesităţile bugetare primare”, fără a include aici cheltuielile militare. „Am strâns deja peste 2,2 miliarde de dolari sub formă de obligaţiuni de război”, a mai spus Marchenko. „Obligaţiunile de război sunt o investiţie importantă pentru a sprijini bugetul statului în perioade de război”, a apreciat ministrul ucrainean al Finanţelor.

Citește și:  VIDEO: Mărturii ale unor militari ruși luați prizonieri: Ne-au spus că mergem ca pacifiști, dar am început războiul, am fost agresori
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 4 =

Close