Turcia

Turcia acuză SUA şi alte state NATO că doresc ca războiul din Ucraina să continue

Asculta informatia

Mai multe state membre NATO doresc ca războiul dintre Rusia şi Ucraina să continue, a acuzat, marţi, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, relatează Newsweek.

“Există ţări în Occident care vor ca războiul să continue, printre care şi state membre NATO”, a declarat el, în timpul unui interviu acordat postului de televiziune Haber Global.

“Mă refer nu doar la SUA, ci şi la ţări membre NATO”, a adăugat Cavusoglu.

De asemenea, oficialul turc a afirmat că unele ţări europene “au vrut să saboteze” un acord care urmăreşte să deblocheze exportul de cereale ucrainene. El a adăugat că SUA nu a fost una dintre acele ţări care au încercat să blocheze acordul:

“Cu toate acestea, nu a fost vorba de SUA. SUA au contribuit [la încheierea acordului privind cerealele], inclusiv prin ridicarea restricţiilor privind exporturile de îngrăşăminte ruseşti, deblocarea porturilor şi [ridicarea restricţiilor] privind operaţiunile bancare. Totuşi, au existat şi ţări europene care au vrut să saboteze acest lucru. Noi nu ne pierdem speranţa şi ne continuăm eforturile”.

Cavusoglu nu a oferit mai multe detalii cu privire la ţările care, în opinia sa, doresc să prelungească conflictul sau de ce ar dori să facă acest lucru.

Reamintim că preşedintele rus Vladimir Putin a lansat invazia în Ucraina la 24 februarie 2022 şi a fost rapid întâmpinat cu reacţii internaţionale, inclusiv din partea NATO. Liderii mondiali şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de justificare a războiului, precum şi cu privire la rapoartele privind crimele de război comise de trupele ruseşti.

NATO a sprijinit ferm Ucraina, multe state membre oferind ajutor umanitar şi militar Kievului pentru a-l ajuta să învingă Rusia. Sprijinul lor a permis Ucrainei să treacă la ofensivă în Crimeea şi a slăbit armata Rusiei, în condiţiile în care unii experţi şi-au exprimat îngrijorarea că Putin ar putea avea în vizor mai mult decât Ucraina.

Citește și:  Erdogan a avertizat că încă poate bloca aderarea Finalndei şi Suediei la NATO

Turcia, deşi este membră a NATO, a urmărit să menţină o relaţie economică cu Rusia, pe care o consideră favorabilă economiei ţării sale.

În timp ce merge pe o linie delicată între menţinerea acestei relaţii şi susţinerea Ucrainei, liderul turc Recep Tayyip Erdogan s-a aflat adesea în dezacord cu alte state membre NATO. Remarcile lui Cavusoglu reprezintă un alt asemenea exemplu.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

50 − 49 =

Close