EuropaFrantaTurcia

Turcia acuză Parisul că ‘toarnă gaz pe foc’ în conflictul din Libia

Turcia a condamnat marţi afirmaţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron care s-a exprimat critic în urmă cu o zi cu privire la rolul Ankarei în conflictul din Libia, acuzând Parisul că toarnă gaz pe foc în conflict şi ‘joacă un joc periculos’, potrivit , agerpres.

‘Franţa are o responsabilitate semnificativă pentru scufundarea Libiei în haos prin sprijinul pe care îl oferă părţilor nelegitime de ani’, declară Ministerul de Externe turc într-un comunicat.

Citește și: Contracepția și pornografia. O mână spală pe cealaltă

Macron a acuzat luni Turcia că ‘joacă un joc periculos’ în Libia, unde Ankara susţine Guvernul de uniune naţională GNA (cu sediul la Tripoli), recunoscut de ONU.

În comunicatul său, MAE turc respinge acuzaţiile formulate de Macron, calificându-le drept o ‘învinuire nedreaptă’.

Ankara sprijină guvernul de la Tripoli împotriva rivalului acestuia, mareşalul Khalifa Haftar, omul forte din estul libian, susţinut de Egipt, Rusia şi Emiratele Arabe Unite (EAU).

Tripoli a acuzat Franţa de susţinerea lui Haftar, dar Parisul spune că ţinteşte doar jihadiştii din Libia.

Tensiunile au escaladat săptămâna trecută când Parisul a denunţat că fregate turceşti au hărţuit o navă franceză angajată într-o operaţiune a NATO destinată să facă să fie respectat embargoul ONU asupra livrărilor de arme în Libia. Turcia a dezminţit aceste acuzaţii.

Acest incident a fost ‘cea mai bună ilustrare posibilă’ a faptului că ‘NATO este în moarte cerebrală’, a afirmat Macron, evocând o afirmaţie controversată pe care a făcut-o anul trecut despre Alianţa Nord-Atlantică.

Macron ‘distorsionează’ incidentul, susţine Turcia.

Preşedintele francez a declarat de asemenea că Egiptul, care a anunţat sâmbătă că are dreptul să intervină în Libia pentru a-şi proteja frontiera de vest, are o ‘îngrijorare legitimă’.

Citește și:  Noi proteste față de restricții la Viena

Declaraţiile intervin în contextul în care forţele pro-Haftar au suferit pierderi pe teren în ultimele săptămâni.

Franţa contribuie la creşterea tensiunilor în Mediterana orientală, ‘păstrează tăcerea’ cu privire la Egipt şi-l susţine pe ‘piratul şi pucistul’ Haftar, se mai spune în comunicatul MAE turc.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close