Africa

Trei zile de doliu naţional în Burkina Faso după un atac jihadist în care au fost ucişi 47 de jandarmi şi civili

Burkina Faso a început joi trei zile de doliu naţional în urma atacului jihadist de miercuri în care au fost ucişi 47 de jandarmi şi civili în nordul ţării, într-un nou masacru care ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea forţelor de securitate de a combate violenţele jihadiste, transmite AFP, potrivit agerpres

Steagul ţării a fost coborât joi în bernă în faţa parlamentului, a preşedinţiei şi a instituţiilor guvernamentale, iar mai multe posturi de radio şi TV şi-au modificat grilele de programe, difuzând mai ales cântece de omagiu şi susţinere a forţelor de apărare şi securitate.

De asemenea, presa scrisă şi online afişa pe prima pagină banderole negre, unele publicaţii întrebându-se ‘pe când sfârşitul acestor omoruri care decimează familii şi sate întregi?’.

Miercuri, 47 de persoane – 14 jandarmi, 30 de civili şi trei voluntari în lupta antijihadistă alături de armată – au fost ucise şi alte 30 rănite într-un ‘atac terorist’ în regiunea Sahel, situată în zona de la confluenţa frontierelor între Burkina Faso, Niger şi Mali, lovită în mod regulat de atacuri ucigaşe ale jihadiştilor cu legături cu Al-Qaida şi Stat Islamic (SI).

Jandarmii şi civilii membri ai Voluntarilor pentru apărarea patriei (VDP) escortau civili victime ale unor precedente atacuri jihadiste, care reveneau în localităţile de origine în aceeaşi regiune, a comunicat guvernul.

De la începutul lunii august, 94 de civili, militari şi voluntari au murit în atacuri atribuite unor grupări jihadiste în nordul şi nord-estul ţării.

Burkina Faso, stat sărac din Africa de Vest, este din 2015 scena unor atacuri jihadiste regulate mai ales în regiunile de nord şi est, la fel ca vecinii săi Mali şi Niger.

Citește și:  MALI: O femeie a născut NOUĂ bebeluşi

Aceste atacuri, frecvent însoţite de ambuscade, au făcut peste 1.500 de morţi şi au constrâns mai mult de 1,3 milioane de persoane să-şi părăsească localităţile.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close