Romania

Trecem la ORA DE VARA

În noaptea de sâmbătă spre duminică, România trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an.

Schimbarea orei va avea loc în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, când ora 03:00 va deveni ora 04:00. Prin urmare, duminică, 28 martie 2021, va fi cea mai scurtă zi a anului.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, iar până în 1940 ora de vară funcționa între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. Din 1941 până în 1979, trecerea la ora de vară a fost suspendată. Ulterior, a fost reluată, iar din 1997 România trece la ora de vară începând cu ultima duminică din martie până în ultima duminică din octombrie.

Ideea adăugării unei ore pe timpul verii a venit pentru ca oamenii să se poată folosi mai mult de lumina solară, naturală. Totuși, această metodă este considerată acum nu numai depășită, ci și periculoasă pentru sănătatea oamenilor (cărora le este afectat bioritmul, tiparul de somn, capacitatea de concentrare etc.).

Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. În România nu s-a luat încă o decizie oficială în acest sens; inițiativa legislativă de a se renunța la ora de vară este încă discutată în comisiile Parlamentului.

Citește și:  Românii se trezesc: 11.000 de persoane au renunțat la programările pentru vaccinarea cu ser AstraZeneca
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close