Sanatate

Tratament anti-Covid la 10 USD

Asculta informatia

Unul dintre obiectivele programului Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a oferi țărilor sărace acces echitabil la diagnosticul și vaccinurile Covid-19 este furnizarea de tratament antiviral la 10 dolari pe doză pentru pacienții cu forme moderate a bolii, se arată într-un proiect de document.

Pilula de molnupiravir dezvoltată de compania farmaceutică americană Merck va fi probabil unul dintre medicamente, iar alte produse sunt în curs de dezvoltare.

Documentul, care detaliază obiectivele acceleratorului ACT (Acces la instrumentele Covid-19) până în septembrie anul viitor, indică faptul că acest program lansat la sfârșitul lunii aprilie 2020 de către OMS, Comisia Europeană, Franța și Fundația Gates intenționează să livreze un miliard de teste celor mai sărace țări și să ofere tratament pentru 120 de milioane de oameni din întreaga lume.

Un purtător de cuvânt al ACT a subliniat că acest document, datat 13 octombrie, este încă  în formă de proiect și a făcut obiectul consultărilor. Textul va fi trimis liderilor G20 înainte de summitul de la Roma de la sfârșitul lunii.

Deși nu menționează în mod explicit molnupiravir, ACT  se așteaptă să plătească 10 dolari pe program de dozare pentru „noi antivirale orale pentru pacienții cu simptome ușoare până la moderate”.

Potrivit AFP și Reuters, ACT este în discuții cu Merck și alți producători pentru a cumpăra aceste medicamente.

Prețul este foarte scăzut în comparație cu cei 700 de dolari pe doză pe care Statele Unite au fost de acord să le plătească pentru 1,7 milioane de regimuri ale tratamentului Covid.

Dar un  studiu de la Universitatea Harvard indică faptul că molnupiravirul ar putea costa în jur de 20 USD dacă ar fi produs de producătorii de medicamente  generice, dar  ar putea scădea la 7,7 USD prin optimizarea producției, mai ales rândul firmelor indiene cu care Merck are contracte de licențiere.

Citește și:  Suedia le va cere de sâmbătă străinilor să prezinte un test negativ la coronavirus la intrarea în ţară

ACT specifică faptul că scopul  este de a ajunge la un acord până la sfârșitul lunii noiembrie pentru a asigura furnizarea tratamentului oral în primul trimestru din 2022.

Din cele 22,8 miliarde de dolari pe care speră să le obțină în următoarele douăsprezece luni, ACT se așteaptă să cheltuiască aproximativ o treime pentru diagnosticare, dublând numărul de teste Covid în țările cu venituri mici și medii.

În prezent, țările sărace efectuează în medie 50 de teste la 100.000 de locuitori pe zi, comparativ cu 750 în țările bogate. Pentru a-și atinge obiectivul de cel puțin 100 pe zi, ACT va trebui să livreze un miliard de teste în următoarele douăsprezece luni.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 21 = 30

Close