Franta

Toulouse: Un bărbat arestat după plasarea unui dispozitiv exploziv, fără detonator, în catedrala

Asculta informatia

Un bărbat a plasat vineri în catedrala din Toulouse din sud-vestul Franţei un colet cu un dispozitiv exploziv artizanal, determinând evacuarea acesteia în mijlocul slujbei, relatează AFP, potrivit agerpres

Dispozitivul nu avea mecanism de detonare, iar bărbatul a fost reţinut după-amiaza de poliţie, care va încerca să-i înţeleagă motivaţia, a menţionat procurorul regional Samuel Vuelta Simon.

Bărbatul este cunoscut de poliţie pentru condus în stare de ebrietate, ultraj la adresa unui agent şi uz de narcotice şi a mai făcut obiectul unor anchete, dar a fost declarat de două ori ca nefiind responsabil penal, a adăugat procurorul.

O sursă apropiată de anchetă a precizat că deocamdată nu este „privilegiată” pista teroristă.

Paracliserul a relatat pentru France Presse că bărbatul a intrat în lăcaşul de cult în jurul orei 8.30 dimineaţa, cu o cutie sub braţ. „Am crezut că e un curier. A pus coletul pe treptele altarului, m-a împins, a mormăit ceva şi a plecat”, a povestit Aurélien Dreux. Acesta le-a cerut enoriaşilor să plece din catedrală şi a chemat poliţia.

Suspectul a fost prins după câteva ore, într-o suburbie a oraşului.

„Nu am realizat decât ulterior că ar fi putut fi un atentat. Înăuntru nu erau decât circa 40 de persoane, fiind o zi de lucru”, a declarat la rândul său abatele Jean Jacques Rouchi.

„Condamn ferm acest act şi regret faptul că în ţara noastră un lăcaş de rugăciune şi credincioşii săi sunt vizaţi de un dispozitiv exploziv”, a reacţionat arhiepiscopul de Toulouse, Guy de Kerimel, într-un comunicat în care i-a îndemnat pe catolici să „sărbătorească Săptămâna Sfântă cu încredere”.

Ministrul de interne francez Gerald Darmanin, care a menţionat că incidentul „nu a făcut victime” şi suspectul „nu a formulat nicio revendicare”, a reamintit că ministerul său a cerut prefecturilor, poliţiei şi jandarmeriei să dea dovadă de „vigilenţă”.

Citește și:  Disneyland Paris şi-a cerut scuze după ce a împiedicat o mamă să alăpteze în public

Lăcaşele de cult fac obiectul unei supravegheri speciale de la valul de atacuri islamiste care au marcat Franţa începând din 2015.

În iulie 2016, un preot catolic a fost înjunghiat mortal într-o biserică dintr-o comună din Rouen, în nord-vestul Franţei.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

88 + = 91

Close