Israel

Tel Avivul îl cheamă la explicaţii pe ambasadorul Franţei în Israel

Asculta informatia

Ambasadorul Franţei în Israel a fost convocat joi la Ministerul israelian al Afacerilor Externe în urma remarcilor considerate „şocante” ale şefului diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian (foto) privind un „risc de apartheid” în Israel, a anunţat un purtător de cuvânt al MAE israelian, relatează AFP, potrivit agerpres.

Jean-Yves Le Drian a avertizat duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, împotriva unui „risc de apartheid” dacă niciun stat palestinian nu apare alături de Israel.

În timpul acestei întâlniri de la Ierusalim, care a fost confirmată pentru France Presse de o sursă diplomatică franceză, ministrul afacerilor externe israelian Gaby Ashkenazy i-a transmis ambasadorului Eric Danon că afirmaţiile ministrului francez sunt „inacceptabile, fără fundament şi deconectate de la realitate”.

MAE israelian susţine că aşteaptă „de la prietenii săi să nu se exprime de manieră iresponsabilă, pentru a nu-i întări pe extremişti şi activităţile antiisraeliene şi antisemite” în străinătate, a precizat purtătorul său de cuvânt, Lior Haiat, într-un comunicat.

„Dacă întâmplător va exista o altă soluţie decât cea a celor două state, vom avea atunci ingredientele unui apartheid care va dura multă vreme”, a afirmat Le Drian la emisiunea „Le Grand Jury” a RTL, Le Figaro şi LCI.

„Riscul de apartheid este puternic dacă se continuă să se meargă pe logica unui singur stat sau a statu quo-ului. Chiar şi statu quo-ul va duce la acest lucru”, a adăugat şeful diplomaţiei franceze.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat deja miercuri o „lecţie de morală ipocrită şi mincinoasă” din partea ministrului francez.

În ultimele săptămâni, coabitarea între evrei şi arabi a cunoscut puternice tensiuni în mai multe oraşe mixte israeliene, într-un moment în care Israelul se confrunta cu mişcarea islamistă Hamas.

Citește și:  Israelul, atac cu rachetă asupra liderului Hamas. Locuința i-a fost distrusă

Armata israeliană şi Hamas, la putere în Fâşia Gaza, respectă de vineri o încetare a focului după mai multe zile de raiduri israeliene şi de tiruri cu rachete dinspre enclava palestiniană spre teritoriul israelian.

În momentul de vârf al acestei escalade, la Paris, manifestaţii pro-palestiniene care au adunat mai multe mii de persoane au fost organizate, în pofida interdicţiilor introduse de prefecturi din cauza tulburării ordinii publice.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 4 =

Close