EuropaSpania

Țările care ies din linia SUA. Spania cere UE negocieri cu Putin / Madrid, reticent să ofere arme lui Zelenski

Premierul spaniol Pedro Sánchez a făcut, miercuri, un apel la negocieri cu președintele rus Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

„Este important să rămânem în contact și cu Putin”, a declarat Pedro Sánchez la Davos, unde se desfășoară în această săptămână Forumul Economic Mondial anual.

Sanchez a declarat că el crede că este posibilă reluarea discuțiilor între Germania, Franța, Rusia și Ucraina, așa cum s-a întâmplat în așa-numitele discuții în „format Normandia” înainte de invazia rusă din 24 februarie.

„Pledez pentru ca guvernele francez și german să ia inițiativa”, a declarat el Sanchez. „Celelalte state membre ale UE vor sprijini Parisul și Berlinul într-o astfel de inițiativă”, a declarat premierul spaniol.

Prin apelul său la negocieri de pace, Spania, membră NATO, pare să adopte o atitudine diferită față de conflictul din Ucraina de de majoritatea statelor membre ale Alianței.

Declarațiile lui Sanchez vin după cele ale președintelui francez Emmanuel Macron care și-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a menține un dialog cu Putin, pentru nu „umili Rusia”, ceea ce ar putea face această putere nucleară și mai imprevizibilă.

O linie adoptată și de Germania, Berlinul ezitând multă vreme să irite Moscova – garantul pe termen lung al aprovizionării cu gaz ieftin – și făcând o echilibristică diplomatică între a se alinia la țările care ajută Kievul și riscurile livrării de armament modern și performant pentru militarii ucraineni.

Pe aceeași linie, mult mai radicală, a mers și premierul maghiar Viktor Orban, care a condamnat din start sancțiunile economice occidentale împotriva Rusiei, a menținut deschis dialogul cu Moscova și a criticat țările care ajută Ucraina, spunând că atrag în război continentul european și statele care nu doresc acest lucru.

Citește și:  Putin va propune la ONU interzicerea insultelor la adresa sentimentelor religioase

În fine, Austria a reiterat recent faptul că are o relație „specială” cu Rusia, care ar fi, „parte a culturii și istoriei europene”, iar o „arhitectutră de securitate” care să includă Rusia – putere nucleară –  este necesară. Mai ales că, a spus ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, „Rusia nu se mută iar istoria nu se schimbă”.

La Davos, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a precizat că Ucraina se poate aștepta la arme mai grele și mai moderne, astfel încât țara să poată face față militarilor ruși, deoarece „este o luptă pentru valorile noastre”, a spus Stoltenberg. Statele membre NATO, precum SUA, Marea Britanie și Franța, au promis deja Ucrainei arme mai grele.

Spania, rezervată să dea arme Kievului

De asemenea, la Davos a devenit clar că Spania are un interes scăzut în furnizarea de arme grele Ucrainei. La Davos, ministrul spaniol de Externe, José Manuel Albares, și-a exprimat rezervele cu privire la o posibilă livrare de arme grele din țara sa către Ucraina.

Potrivit informațiilor din presă, Spania încă mai avea în vedere livrarea de tancuri Leopard 2A4 (varianta mai veche), în iunie, dar acest lucru nu pare să se mai întâmple. „Această posibilitate nu este în discuție în acest moment”, a spus Albares. „Atitudinea Spaniei este de a face ceea ce credem că este cel mai bine în fiecare etapă pentru a-i ajuta pe ucraineni să-și apere suveranitatea și integritatea teritorială și să aducă pacea în țară cât mai repede posibil”.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close