Talibanii defilează cu vehiculele armatei americane. – Europa News
Asia

Talibanii defilează cu vehiculele armatei americane.

O lungă coadă de Humvees, vehicule americane, avansează lent pe o stradă din al doilea cel mai mare oraș din Afganistan. Multe dintre ele au steaguri talibane atașate de antene, povestește un jurnalist al AFP. Luptătorii talibani conduc acum vehiculele folosite de forțele SUA, NATO și cele afgane în timpul conflictului de 20 de ani.

Cel puțin un elicopter Black Hawk a fost văzut în zbor peste oraș. Probabil un fost pilot al armatei afgane este la comandă.

Kandahar este locul unde s-a născut mișcarea talibanilor. În 1996, au părăsit sudul Afganistanului și au cucerit repede restul țării, pe care au controlat-o până în 2001, când au fost înlăturați de la putere de o coaliție internațională condusă de Statele Unite.

Liderul taliban Hibatullah Akhundzada locuiește în Kandahar.

Pe stadionul de cricket din Kandahar, oficiali talibani au fost văzuți sorbind cafea, la umbra adăposturilor rezervate în mod normal jucătorilor și antrenorilor. Alții, îmbrăcați în alb, stăteau cu picioarele încrucișate pe gazon. Sute de suporteri au așteptat pe tribune.

Se zvonea că Akhundzada va ține un discurs public, dar nu a apărut. Doar noul guvernator al zonei s-a adresat mulțimii.

Marți, mii de susținători s-au adunat pe străzile din Kandahar, salutând plecarea ultimului militar american din Afganistan.

Mulțimi din satele din jur au invadat capitala provinciei în noaptea de luni până marți, de îndată ce a fost anunțat finalul retragerii americane. „Am învins superputerea. Afganistanul este cimitirul superputerilor”, au scandat luptătorii înarmați.

Citește și:  Document SUA. China pregătește al Treilea Război Mondial cu arme biologice
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close