Turcia

Sute de persoane au manifestat împotriva comunităţii LGBT la Istanbul

Asculta informatia

Sute de persoane au manifestat duminică la Istanbul împotriva comunităţii LGBT, ale cărei adunări sunt de acum interzise în Turcia, relatează AFP, potrivit agerpres.

Reuniţi la apelul a peste 100 de grupuri şi asociaţii conservatoare, majoritatea apropiate de regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, manifestanţii au cerut interzicerea organizaţiilor de apărare a drepturilor homosexualilor şi persoanelor transgender.

„Protejaţi-vă familia şi generaţia”, „Nu îi vom lăsa pe cei care duc un război împotriva familiei să îşi facă treaba”, „Spuneţi NU planului unei societăţi fără gen” sau „Tata + mama + bebeluşul = familie” se putea citi pe pancartele afişate de mulţime, dintre care majoritatea erau femei cu văl, în cartierul conservator Fatih.

Un spot publicitar de sprijinire a manifestaţiei a fost clasat ca fiind „de interes public” de către Consiliul Superior al Audiovizualului din Turcia, stârnind criticile grupurilor de apărare a drepturilor omului.

Numeroşi internauţi turci au distribuit duminică pe reţelele de socializare mesajul ‘Nu marşului urii’, în semn de solidaritate cu persoanele LGBT ţinte ale manifestaţiei.

Homosexualitatea, dezincriminată în Turcia de la mijlocul secolului al XIX-lea (1858), nu este interzisă, dar rămâne în mare parte supusă oprobiului social şi ostilităţii partidului islamo-conservator aflat la putere, AKP, şi a regimului condus de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Un ministru i-a calificat la un moment dat pe homosexuali drept „nebuni”.

De asemenea, guvernul turc a renunţat anul trecut la un tratat de apărare a drepturilor femeilor, Convenţia de la Istanbul, spunând că aceasta încurajează homosexualitatea şi ameninţă structura familiei tradiţionale.

Citește și:  ANGLIA incheie un acord comercial cu TURCIA

De la o defilare spectaculoasă în 2014 a peste 100.000 de persoane la Istanbul, autorităţile turce au interzis progresiv demonstraţiile Gay Pride, invocând motive de securitate.

De atunci, manifestanţii care încalcă interdicţia sunt reprimaţi dur, inclusiv prin arestări.

În iunie, peste 200 de persoane au fost arestate şi adesea abuzate.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close