TEHNOLOGIE

SUNTEM URMĂRIȚI PE NET ȘI DATELE NOASTRE VÂNDUTE INDUSTRIEI PUBLICITARE

Un studiu recent sugerează că datele fiecărui utilizator de internet sunt partajate de sute de ori în fiecare zi. Acestea sunt scoase la licitație pe piața companiilor care furnizează publicitate online.

Studiul, realizat de Consiliul Irlandez pentru Libertăți Civile (ICCL), a constatat că datele utilizatorului mediu european sunt partajate de 376 de ori pe zi. Cifra crește la 747 de ori pe zi pentru utilizatorii din SUA, susține raportul.

Venitul din reclamele digitale este esențial pentru ca majoritatea serviciilor de internet să fie folosite gratuit.

ICCL este în prezent implicat într-o acțiune în justiție cu industria publicitară digitală și Comisia pentru protecția datelor. Acesta susține că are loc o încălcare flagrantă a drepturilor oamenilor, argumentând că nimeni nu și-a dat vreodată consimțământul în mod specific la această practică.

INDUSTRIA PUBLICITARĂ DIGITALĂ ACUZATĂ DE ÎNCĂLCAREA URIAȘĂ A DATELOR

Datele sunt partajate între brokerii care acționează în numele celor care doresc să plaseze reclame, în timp real, pe măsură ce o pagină web se încarcă în fața cuiva care o citește. Brandurile din reclame nu sunt implicate.

Datele includ informații despre dispozitivul pe care se încarcă pagina, detalii despre locul în care se află acel dispozitiv și alte informații, cum ar fi site-urile web vizitate anterior și subiectul acestora.

Toate acestea se întâmplă automat, într-o fracțiune de secundă, și reprezintă o industrie de mai multe milioane de dolari.

Informațiile de identificare personală nu sunt incluse (încă), dar militanții susțin că volumul și specificul datelor reprezintă o încălcare a confidențialității.

Citește și:  Compania chineză producătoare de drone DJI, inclusă pe lista sa neagră economică a guvernului SUA

„În fiecare zi, industria RTB (Licitare în timp real) urmărește ceea ce privești, indiferent cât de privat sau de sensibil e, și înregistrează ceea ce accesezi. Aceasta este cea mai abominabilă încălcare a datelor înregistrată vreodată. Și se repetă în fiecare zi”, a spus Dr. Johnny Ryan, senior fellow la ICCL.

CIFRELE RAPORTULUI ICCL NU CUPRIND INFORMAȚII DE LA DOI GIGANȚI AI VENITURILOR DIN PUBLICITATE: META (CARE DEȚINE FACEBOOK) ȘI AMAZON.

Se precizează că sursa datelor a fost un feed Google care acoperă o perioadă de 30 de zile. Informația este pusă la dispoziția industriei, dar nu a publicului.

Raportul spune că:

• datele despre obiceiurile utilizatorilor web din SUA sunt împărtășite în procesele de vânzare a reclamelor de 107 trilioane de ori pe an. Datele utilizatorilor europeni sunt partajate de 71 de miliarde de ori

• Datele utilizatorilor individuali de internet din Germania sunt partajate o dată pe minut când aceștia sunt online, folosind un calcul bazat pe medii

Jurnalista Parmy Olson, care scrie pentru domeniul tehnologic pe platforma Bloomberg, a declarat: „Dacă vânzarea datelor noastre personale ar putea fi văzută în același mod în care poluarea poate fi văzută, am fi înconjurați de o ceață aproape impenetrabilă, care devine cu atât mai densă cu cât interacționăm mai mult cu telefoanele noastre.”

SURSA

Articole similare

Leave a Reply

Close