Europa

Suedia SUSPENDĂ vaccinul Moderna pentru persoanele cu vârste sub 30 de ani

Asculta informatia

Suedia a anunţat miercuri suspendarea „ca măsură de precauţie” a vaccinului anti-Covid-19 de la Moderna pentru persoanele cu vârste sub 30 de ani din cauza riscului de inflamaţie cardiacă la tineri, subliniind însă că probabilitatea acestui efect secundar este „minimă”, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Autoritatea de sănătate publică (FHM), responsabilă de campania de vaccinare, „a decis să suspende utilizarea vaccinului Spikevax de la Moderna pentru toţi cei născuţi în 1991 şi după acest an, ca măsură de precauţie”, a indicat instituţia într-un comunicat.

Această decizie este luată „după semne de risc crescut de efecte secundare, cum ar fi inflamaţia miocardului şi pericardului”, potrivit FHM.

Potrivit agenţiei, cel mai mare risc este după a doua doză şi la persoane de sex masculin.

„Riscul de a fi afectat este, însă, minim, este un efect secundar foarte rar”, a notat instituţia.

„Miocardita şi pericardita trec adesea de la sine, fără a provoca probleme de durată, însă simptomele ar trebui evaluate de un medic”, a explicat agenţia.

Aproximativ 81.000 de persoane cu vârste sub 30 de ani au primit o primă doză de Moderna în Suedia, dar nu şi pe a doua.

Agenţia Europeana pentru Medicamente a extins în iulie autorizarea vaccinului Moderna la persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani.

Citește și:  Belarus a evacuat taberele de migranţi improvizate de la frontiera cu Polonia
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

54 − = 48

Close