Europa

Suedia propune subvenționarea „Turismului de Avort”

Partidul Verzilor din Suedia a propus ca plătitorii de taxe din regiunea Skåne, în sudul țării, să strângă bani pentru avorturile polonezelor care vin aici pentru a avorta,potrivit evz.ro

Contribuabilii din Suedia ar trebui să ajute prin subsidii femeile din Polonia care doresc să avorteze, a propus Partidul Verzilor, după ce o instanță poloneză a respins un amendament legal care le-ar fi permis medicilor să efectueze avorturi în ultima lună de sarcină, în cazul feților cu dizabilități.

În prezent, Polonia permite doar avorturile în cazuri de viol, incest și punerea în pericol a vieții mamei.

Mätta Ivarrson, lidera Partidului Verzilor din regiunea suedeză Skåne, a comentat propunerea formațiunii sale, declarând la postul de televiziune SVT:

„Polonezii trebuie să știe că nu sunt singuri în această luptă. Femeile poloneze au și ele dreptul de a dispune cum doresc de corpul lor.”

Lidera ecologistă a adăugat:

„După o luptă lungă și încăpățânată, femeile suedeze au ajuns să aibă dreptul de a dispune de trupul lor protejat de lege. Dar acest lucru nu a fost dintotdeauna. Situația s-a schimbat nu cu mult timp în urmă. În anii 1960, mii de femei poloneze călătoreau în Polonia, unde avortul era legal (în comunism). Acum, este timpul să ajutăm și noi pentru ce am primit.”

Carl Johan Sonesson, de la Moderații de centru-dreapta, a afirmat că adoptarea propunerii depinde de costuri și a notat că există deja un „acord mutual de îngrijire de sănătate” cu vecina Danemarca.

Propunerea Verzilor vine la numai câteva săptămâni după ce ministrul suedez pentru Egalitatea de Gen, Åsa Lindhagen, a elogiat pe Instagram ideea „Turismului de Avort” pentru femeile poloneze, scrie Breitbart.

Citește și:  Autorităţile austriece anchetează 21 posibili complici ai atentatorului de la Viena

În urma deciziei instanței poloneze, în mai multe regiuni din țară au izbucnit demonstrații de protest, în unele cazuri manifestanții întrerupând slujbele din bisericile catolice.

Arhiepiscopul de Poznan, Stanislaw Gadecki, președintele Conferinței Episcopilor Polonezi, a comentat recentele proteste astfel:

„Îmi exprim tristețea că în multe biserici astăzi credincioșii au fost împiedicați să se roage și că dreptul de a-și exercita credința le-a fost luat cu forța.”

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close