Europa

Suedia in topul mortalităţii provocate de arme de foc

Asculta informatia

Suedia a devenit în mai puţin de un deceniu una din ţările europene cu cele mai mari rate ale mortalităţii provocate de arme de foc, dublă faţă de state din Europa de Est sau faţă de Italia, din cauza unei recrudescenţe a reglărilor de conturi între bande criminale, relevă un raport dat publicităţii miercuri, transmite AFP, potrivit agerpres.

În timp ce în majoritatea ţărilor europene acest bilanţ este în scădere de la începutul anilor 2000, Suedia a cunoscut o tendinţă inversă şi se află în fruntea unui clasament european alcătuit de Consiliul suedez pentru prevenirea criminalităţii.
‘Suedia se găseşte astăzi foarte sus în clasament, cu circa 4 persoane ucise la un milion de locuitori, la o medie europeană de 1,6. Nicio altă ţară din acest studiu nu prezintă o creştere comparabilă cu cea a Suediei’, observă raportul.
Ultimele date complete pentru perioada 2014-2017 plasează Suedia pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Croaţia şi înaintea Letoniei. În 2018, ţara scandinavă ocupă chiar primul loc, dar clasamentul nu este definitiv.

‘Creşterea mortalităţii violente prin arme cu foc este puternic legată de mediile infracţionale din cartierele problematice’, subliniază instituţia, potrivit căreia fenomenul s-a accentuat mai ales începând din 2013.

În ultimii ani, poliţia şi guvernul au tras un semnal de alarmă în privinţa înmulţirii îngrijorătoare a incidentelor cu schimburi de focuri şi alte reglări de conturi cu violenţă, atribuite câtorva zeci de clanuri mafiote.

Potrivit poliţiei, în Suedia au fost înregistrate în 2020 peste 360 de incidente cu arme de foc, soldate cu 47 de morţi şi 117 răniţi, un nivel record într-o ţară altfel mai degrabă liniştită.

Citește și:  SUEDIA: Închisoare pe viață pentru un afgan care a înjunghiat șapte suedezi

Conform Consiliului pentru prevenirea criminalităţii, numărul victimelor a crescut de peste două ori într-un deceniu, reprezentând acum aproape 40% dintre decesele violente din Suedia.

Atrage atenţia, de asemenea, suprareprezentarea categoriei de vârstă 20-29 de ani printre victime.

Urcarea Suediei în acest trist clasament a făcut obiectul unor dezbateri intense în această ţară, stupefiată să vadă că depăşeşte state ca Franţa, Italia sau ţările baltice.

Guvernul social-democrat a adoptat o serie de măsuri începând din 2019, dar bilanţul este amestecat.

‘Suedia nu trebuie să se obişnuiască cu această situaţie. Trebuie inversată tendinţa’, a reacţionat miercuri ministrul de interne Mikael Damberg.

Partidul Moderaţii (conservator), cea mai mare forţă din opoziţie, a vorbit despre o ‘ruşine pentru Suedia’, în timp ce liderul Democraţilor Suedezi (partid antiimigraţie), Jimmie Akesson, a acuzat executivul că ‘a capitulat’.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 4 = 2

Close