Suedia

Suedia face pasul înapoi în fața Turciei. Aderarea la NATO, numai cu condiția pusă de Erdogan

Noul guvern al Suediei se va distanța de miliția kurdă YPG în timp ce încearcă să obțină aprobarea Turciei pentru a adera la NATO, a declarat sâmbătă ministrul suedez de Externe.

Miliția kurdă siriană YPG și ramura sa politică PYD sunt considerate de Turcia extensii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care a lansat o insurecție împotriva Turciei în 1980 și care este considerat o grupare teroristă de către Turcia, SUA și Uniunea Europeană.

„Obiectivul principal este apartenența Suediei la NATO”

Suedia, alături de Statele Unite și de alte câteva țări NATO, a sprijinit YPG în lupta împotriva ISIS. Cu toate acestea, Turcia a promis să blocheze cererea Suediei de aderare la NATO dacă nu încetează să mai susțină milițiile PKK.

„Există o legătură prea strânsă între aceste organizații și PKK pentru ca acest lucru să fie bun pentru relația dintre noi și Turcia”, a declarat ministrul suedez de Externe, Tobias Billstrom, la postul public de radio.

„Obiectivul principal este apartenența Suediei la NATO”, a spus el. Declarația vine cu doar câteva zile înainte ca premierul Ulf Kristersson să se deplaseze la Ankara pentru a încerca să-l convingă pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan să permită Suediei să adere la alianța militară transatlantică, informează Swissinfo.

Suedia și Finlanda au solicitat să adere la NATO la începutul acestui an, ca o consecință directă a invaziei Rusiei în Ucraina. Cererea a fost aprobată de 28 dintre cele 30 de țări din NATO, mai puțin Turcia și Ungaria, care nu au ratificat cererile celor două țări nordice. Suedia și Finlanda au declarat săptămâna aceasta că sunt optimiste că și Ungaria va renunța la obiecțiile sale.

Citește și:  Un atac militar contra Suediei nu poate fi exclus
Tags

Leave a Reply

Close