Europa

SUEDIA: Extrema dreaptă și comuniștii au dat jos guvernul

Asculta informatia

Premierul suedez social-democrat Stefan Löfven a fost răsturnat de la putere, luni, în urma unei moţiuni de cenzură, o premieră în istoria politică a Suediei, relatează AFP.

Pentru a doborî Guvernul de la putere, fostul Partid Comunist a votat împreună cu Partidul Democraţii din Suedia (extremă dreapta), Partidul Moderaţilor (dreapta) şi Partidul Creştin-Democraţilor, alături de Partidul de Stânga.

În urma a 11 moţiuni de cenzură care nu au trecut în istoria politică suedeză, Stefan Löfven, celebru prin capacitatea sa de a supravieţui unor crize politice de când a ajuns la putere în 2014, devine primul şef de Guvern răstunat de la putere în acest fel.

Motivul moţiunii a fost un proiect de lege privind liberalizarea chiriilor în construcţii noi, în contextul unei pieţe locative arhisaturate.

Şeful Guvernului are la dispoziţie o săptămână fie să anunţe alegeri anticipate – în plină perioadă estivală -, fie să demisioneze. Constituţia suedeză prevede ca, în afara unor alegeri anticipate, să aibă loc şi scrutinul prevăzut, în acest caz în septembrie 2022, ceea ce antrenează două scrutine legislative în mai puţin de un an.

În cazul unei demisii, premierul îl lasă pe preşedintele Parlamentului să poarte negocieri cu un partid pentru a instala un nou şef al Executivului, care ar putea fi tot Stefan Löfven, în baza unui nou acord politic, subliniază analiştii.

Liderul Democraţilor Suedezi, iniţiatorii moţiunii, Jimmie Akesson a catalogat Guvernul lui Löfven drept dăunător şi slab istoric. ”N-ar fi trebuit să ajungă niciodată la putere”, a declarat el în Parlament.

Löfven conduce din 2018 un Guvern minoritar de centru-stânga, susţinut de Partidul de Stânga şi două formaţiuni mici de centru-dreapta.

Citește și:  Suedia a decis să nu recomande vaccinurile anti-COVID-19 pentru copiii din grupa de vârstă 5-11 ani

”Nu Partidul de Stânga a abandonat Guvernul social-democrat, ci Guvernul social-democrat, care a abandonat Partidul de Stânga şi poporul suedez”, a anunţat liderul Partidului de Stânga, Nooshi Dadgostar.

Potrivit unor sondaje, blocul suedez de centru-stânga este dat cot la cot cu blocul de centru-dreapta, în cazul unor alegeri anticipate.

Nooshi Dadgostar a anunţat că, în pofida faptului că Partidul de Stânga a votat în favoarea moţiunii de cenzură, ”nu va ajuta niciodată un Guvern naţonalist de dreapta” să preia puterea.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 39 = 47

Close