Sudan: Cel puţin cinci protestatari au fost ucişi în manifestaţiile împotriva loviturii de stat – Europa News
Africa

Sudan: Cel puţin cinci protestatari au fost ucişi în manifestaţiile împotriva loviturii de stat

Cel puţin cinci manifestanţi au fost ucişi sâmbătă în Sudan, unde forţele de securitate trag cu muniţie reală şi fac uz de grenade lacrimogene împotriva zecilor de mii de opozanţi ai loviturii de stat, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres

Susţinătorii unei puteri civile au fost reduşi la organizarea prin SMS-uri sau prin desenarea de graffiti din cauza tăierii internetului de trei săptămâni.

În pofida apelurilor la calm venite din străinătate, un sindicat al medicilor pro-democraţie a anunţat sâmbătă că cinci manifestanţi au fost ucişi la Khartoum, precum şi „numeroşi răniţi prin împuşcare”, ceea ce pare să arate că armata este decisă să pună capăt mobilizării.

De la lovitura de stat de pe 25 octombrie, 20 de manifestanţi au fost ucişi şi peste 300 răniţi, potrivit medicilor pro-democraţie. În plus, notează ONU, sute de opozanţi şi de militanţi au fost arestaţi.

Încă de dimineaţa devreme, soldaţi şi paramilitari din Forţele de susţinere rapidă au fost desfăşuraţi în masă la Khartoum, instalând baraje mobile pentru a împiedica adunările şi a bloca podurile care leagă centrul de periferie.

În pofida obstacolelor, mai multe grupuri au plecat din cartiere scandând sloganuri precum „Nu puterii militare” şi „Jos consiliul” de suveranitate condus de generalul Abdel Fattah al-Burhan, autorul loviturii de stat.

„Militarii nu trebuie să se amestece în politică, ar face mai bine să protejeze constituţia”, a declarat unul dintre manifestanţii de la Khartoum.

Manifestaţii au avut loc şi în alte oraşe ale ţării, a treia cea mai mare din Africa, precum şi în mai multe capitale occidentale unde diaspora sudaneză s-a mobilizat după lovitura de stat.

Citește și:  Polițiștii pregătesc proteste masive: Nu vor să mai fie cozile de topor ale Guvernului
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close