America

SUA: Un judecător al Curții Supreme a refuzat să mai poarte masca

Asculta informatia

Un judecător de la Curtea Supremă a Statelor Unite a fost puternic criticat marți pentru aparentul său refuz de a purta masca în timpul audierilor, atitudine care reflectă climatul degradat din cadrul venerabilei instituții, potrivit AFP.

Pentru a doua săptămână consecutiv, conservatorul Neil Gorsuch a fost singurul dintre cei nouă judecători de la Înalta Curte care nu a purtat mască, au informat puținii jurnaliști îngăduiți în clădire.

Purtarea măștii este un subiect politic foarte puternic în Statele Unite, unde obligația de acoperire a feței, în vigoare în anumite locuri, este considerată o încălcare a libertăților individuale de către o mare parte a cetățenilor.

Judecătorilor de la Curtea Supremă le place să repete că stau deasupra luptei politice și insistă asupra colegialității muncii lor. Cu toate acestea, le este din ce în ce mai greu să ascundă diferențele profunde dintre majoritatea solidă conservatoare (șase judecători) și minoritatea de stânga (trei).

Șeful instanței John Roberts, un conservator moderat care dorește să reducă decalajul dintre cele două blocuri, a cerut, potrivit unor surse citate de radioul public NPR, tuturor judecătorilor să poarte măști.

Potrivit radioului, el a făcut această cerere din considerație pentru colega lor progresistă Sonia Sotomayor care suferă de diabet și este mai vulnerabilă în caz de contaminare.

Toți au acceptat, cu excepția lui Neil Gorsuch – unul dintre cei trei magistrați numiți de Donald Trump, a adăugat NPR.

Potrivit radioului, atitudinea sa a determinat-o pe Sonia Sotomayor, care stă lângă el în sala de judecată, să se distanțeze. De săptămâna trecută, ea participă la dezbateri online, din biroul ei.

Deși Neil Gorsuch este puțin cunoscut publicului larg, atitudinea sa a fost printre cele mai discutate subiecte, marți, pe Twitter.

Citește și:  Curtea Supremă a SUA condamnă restricțiile Covid pentru biserici

„Sunt atât de bucuroasă că nu l-am votat pe nenorocitul ăla. Ce fel de persoană face asta?”, a postat pe Twitter fosta senatoare democrată Claire McCaskill, care s-a opus confirmării lui în 2017.

Întrebată de AFP, Curtea Supremă nu a precizat care sunt măsurile de sănătate aplicate în cadrul acesteia.

Înalta Curte se închisese complet în martie 2020, iar judecătorii săi și-au ținut audierile prin telefon, de la domiciliu, luni de zile. În octombrie, toți vaccinați, s-au trezit la Washington, adesea fără mască, înainte ca această protecție să reapară în același timp cu varianta Omicron.

 

Sursa: stiripesurse.ro 

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 74 = 76

Close