AmericaEuropa

SUA și UE cer elaborarea unui nou studiu al OMS asupra originii pandemiei

Asculta informatia

Statele Unite şi Uniunea Europeană au cerut marţi elaborarea unui nou studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) asupra originii pandemiei COVID-19, care să fie ”transparent, bazat pe probe, condus de experţi şi fără interferenţe”, şi au anunţat că vor lucra împreună în vederea stabilirii unor ”metode” pentru posibile viitoare investigaţii asupra epidemiilor, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

Acest anunţ a fost făcut într-un comunicat comun difuzat la finalul summitului UE-SUA, desfăşurat marţi la Bruxelles şi la care au participat preşedintele SUA, Joe Biden, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

OMS a efectuat o prima investigaţie în cadrul unei misiuni desfăşurate împreună cu China în zona oraşului chinez Wuhan, considerat epicentrul pandemiei.

Cercetarea nu a reuşit să elucideze originea coronavirusului SARS-CoV-2, dar experţii care au efectuat-o au estimat în raportul lor, publicat în luna februarie, ca fiind „extrem de improbabilă” ipoteza unei scăpări a coronavirusului dintr-un laborator al oraşului, ipoteză susţinută de unii responsabili politici şi ai serviciilor secrete din SUA, mai ales în timpul administraţiei fostului preşedinte Donald Trump.

Administraţia succesorului acestuia, Joe Biden, a fost rezervată în a sprijini o asemenea ipoteză, dar susţine că misiunea OMS, care a durat patru săptămâni, s-ar putea să fi fost supusă unor presiuni din partea Beijingului, justificând astfel solicitarea pentru o noua investigaţie.

Transmiterea coronavirusului de la un prim animal la un al doilea înaintea unei contaminări la om este ipoteza ”cea mai probabilă”, dar nu au putut fi identificate aceste animale, o posibilitate fiind şi transmiterea virusului prin lanţul frigorific, a declarat şeful delegaţiei OMS care a realizat investigaţia la Wuhan, Peter Ben Embarek.

Citește și:  Bilanţul pandemiei de COVID-19 în lume

Deşi demersurile pentru identificarea originii coronavirusului indică un rezervor natural la lilieci, este improbabil ca aceştia să fi fost în Wuhan, a mai menţionat expertul OMS la data prezentării raportului.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 1

Close