America

SUA cere Chinei să pună la dispoziţie datele neprelucrate din primele zile ale epidemiei de Covid-19

Casa Albă a cerut, sâmbătă, Chinei să pună la dispoziţie datele neprelucrate din primele zile ale epidemiei de Covid-19, afirmând că ”este profund îngrijorată” de modul în care au fost comunicate informaţiile din raportul referitor la noul coronavirus al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), transmite Reuters.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a afirmat într-un comunicat că este neapărat necesar ca raportul să fie independent şi liber de ”modificările făcute de guvernul chinez”, ilustrând îngrijorările exprimate de administraţia fostului preşedinte Donald Trump, care a decis să retragă SUA din OMS din cauza acestei probleme.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat, vineri, că rămân deschise toate ipotezele legate de originea Covid-19, după ce Washingtonul a afirmat că vrea să evalueze datele unei misiuni conduse de OMS în China, unde a apărut virusul prima oară.

O misiune a OMS, care a petrecut patru săptămâni în China căutând originea epidemiei de Covid-19, a afirmat în această săptămână că nu mai cercetează posibilitatea ca virusul să fi scăpat din laborator, considerând că este extrem de improbabil.

Administraţia Trump a afirmat că suspectează că virusul ar fi putut să scape dintr-un laborator chinez, fapt negat cu tărie de Beijing.

Sullivan a menţionat că preşedintele SUA Joe Biden a inversat rapid decizia de a ieşi din OMS, dar a spus că este imperativ să se protejeze credibilitatea organizaţiei.

”Reimplicarea OMS înseamnă, de asemenea, respectarea celor mai înalte standarde. Avem îngrijorări profunde cu privire la modul în care au fost comunicate constatările timpurii ale anchetei COVID-19 şi întrebări cu privire la procesul utilizat pentru a ajunge la ele”.

Citește și:  Un super-anticorp născut în laborator, capabil să prevină și să trateze COVID

Biden, care îşi petrece primul weekend la reşedinţa prezidenţială din Camp David, în munţii din vestul Marylandului, s-a întâlnit sâmbătă cu consilierii săi de securitate naţională.

China a refuzat să furnizeze date brute cu privire la primele cazuri de COVID-19 echipei conduse de OMS care a verificat originile pandemiei, potrivit unuia dintre anchetatorii echipei, ceea ce ar putea complica eforturile de a înţelege cum a început epidemie.

Echipa a solicitat date brute despre pacienţi cu privire la 174 de cazuri pe care China le-a identificat încă din faza incipientă a epidemiei din oraşul Wuhan, în decembrie 2019, precum şi alte cazuri, dar li s-a furnizat doar un rezumat, a declarat pentru Reuters Dominic Dwyer, un expert în boli infecţioase australian, membru al echipei OMS,.

“Este imperativ ca acest raport să fie independent, iar constatările experţilor să nu suporte  intervenţii sau modificări din partea guvernului chinez”, a spus Sullivan.

“Pentru a înţelege mai bine această pandemie şi a se pregăti pentru următoarea, China trebuie să pună la dispoziţie datele sale din primele zile ale epidemieii”, a spus el.

Niciun comentariu nu a fost disponibil imediat din partea ambasadei Chinei la Washington sau a OMS.

În viitor, toate ţările, inclusiv China, ar trebui să participe la un proces transparent şi solid pentru prevenirea şi reacţia la urgenţele de sănătate, a mai spus Sullivan.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close