Stiri externe

Studenții, deciși să iasă în stradă. Nu vor să fie vaccinați cu forța

Asculta informatia

Tema vaccinării obligatorii, prin impunerea certificatului verde la intrarea în universități, a reușit să-i dezbine și pe studenți, care se simt trădați de conducerea propriilor federații. Mulți dintre studenți au ales să nu se ducă la cursuri, iar alții își plătesc testele Covid, însă nemulțumirea este atât de mare încât aceștia sunt deciși să iasă la proteste.

Liga Studenților a criticat dur propunerea Consiliului Național al Rectorilor de modificare a cadrului legislativ de către Parlament astfel încât accesul în spațiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital. Rectorii se tem că vor pierde procesele pe care organizația și studenții le intentează universităților care au condiționat accesul studenților la activitatea didactică, în cămine sau la bibliotecă de certificatul de vaccinare, testare anti-covid sau de trecerea prin boală, susține conducerea Ligii Studenților. Totodată, conducerea organizației condamnă reprezentanții federațiilor de studenți care insistă foarte mult pe vaccinarea studenților și pe condiții la cazare.

”Sunt universități unde nu se pune nicio condiție, dar sunt și universități care pun condiții de vaccinare sau testare pentru a permite intrarea studenților la cursuri. Acolo unde li se impun astfel de condiții studenții au dat în judecată universitățile. Unii chiar nu se mai duc la cursuri, iar alții își plătesc testele Covid din banii lor, deși nu vor mai rezista mult, din punct de vedere financiar. Noi continuăm să acționăm în judecată universitățile până se schimbă cadrul legal, iar studenții sunt deciși să iasă la proteste”, ne-a declarat Silvian Man, președintele de onoare al Ligii Studenților.

Citește și:  Unul dintre cei mai căutaţi lideri de cartel din Mexic ameninţă în lacrimi guvernul, după reţinerea mamei sale

Totodată, acesta semnalează o situație inacceptabilă care se întâmplă în universitățile de medicină și farmacie din țară, unde s-au format comisii care decid dacă scutirea de vaccin dată de medicul curant al studentului este sau nu valabilă. ”În general, nu se acordă astfel de scutiri, deși sunt studenți care au boli autoimune. În momentul în care UMF-ul se bate cu medicul curant al studentului lucrurile întrec orice măsură”, ne-a mai precizat Silvian Man, președintele de onoare al Ligii Studenților.

Bullying împotriva studenților nevaccinați

Reprezentanții federațiilor naționale studențești au aderat la poziția Consiliului Național al Rectorilor, devenind, astfel, nereprezentative pentru studenți, susține Liga Studenților. ”Aceste federații au ajuns să susțină în momentul de față încălcarea drepturilor constituționale și negarea accesului la educație a studenților nevaccinați, organizații membre ale acestor federații pornind reale campanii de bullying împotriva studenților nevaccinați, în special în universitățile de medicină și farmacie”, se arată într-un comunicat al Ligii Studenților. Organizația a avertizat că informația cu privire la statutul de vaccinat/nevaccinat, trecut sau netrecut prin boală, respectiv, cea de testat/netestat intră în categoria datelor cu caracter personal, iar împotriva universităților, reprezentanților studenților sau a asociațiilor care vor colecta astfel de date Liga Studenților va depune plângeri la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal pentru încălcarea legislației în domeniu.

15 universități, date în judecată

Consiliului Național al Rectorilor a solicitat organizațiilor studențești să contribuie la actualizarea periodică a situației studenților vaccinați din universități, susțin reprezentanții Ligii Studenților. Solicitările vin ca urmare a faptului că studenții au acționat în judecată trei universități, iar Liga Studenților a acționat în judecată alte două universități care au impus obligativitatea vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru ca studenții să poată accesa spațiile universitare sau căminele și a început procedurile pentru a chema în fața instanțelor încă 10 instituții de învățământ superior. ”Liga Studenților este alături de studenții care sunt discriminați de aceste măsuri și vom face toate demersurile legale pentru a apăra demnitatea și drepturile studenților față de orice ingerințe externe, chiar dacă suntem în momentul de față singura organizație care face asta, în contra curentului general din mediul asociativ studențesc”, a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, președinte al Ligii Studenților.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 − = 84

Close