Africa

Somalia a rupt legăturile diplomatice cu Kenya

Somalia a rupt legăturile cu vecina sa Kenya, acuzând-o de interferenţă politică, a anunţat marţi ministrul informaţiilor somalez, într-o escaladare a unei dispute de luna trecută când şi-a rechemat ambasadorul de la Nairobi, relatează  agerpres.

„Somalia îşi cheamă înapoi toţi diplomaţii din Kenya şi ordonă diplomaţilor kenyeni să părăsească Somalia în termen de şapte zile”, a declarat ministrul somalez al informaţiilor, Osman Dube, agenţiei de presă de stat.

Luna trecută, Somalia l-a expulzat pe ambasadorul Kenyei şi şi-a rechemat propriul emisar de la Nairobi după ce a susţinut că vecinul său se amestecă în procesul electoral din Jubbaland, unul dintre cele cinci state semiautonome ale Somaliei.

Dube a declarat într-un comunicat la Radio Mogadiscio că Nairobi se amestecă în politica Somaliei, dar nu a oferit detalii specifice ale presupusei ingerinţe.

„Acesta este un răspuns la violarea politică constantă şi interferenţa deschisă a Kenyei în independenţa Somaliei”, a spus el.

Kenya nu a comentat imediat asupra ultimei dispute.

Acest ultim incident diplomatic între vecinii din Africa de Est urmează tensiunilor din februarie 2019 când Kenya şi-a rechemat ambasadorul după ce Mogadiscio a decis să scoată la licitaţie blocurile de explorare offshore de petrol şi gaze, în centrul disputei asupra drepturilor lor maritime.

Cele două ţări au restabilit legăturile în noiembrie anul trecut.

Kenya a sprijinit guvernul somalez în alte domenii şi contribuie cu trupe la o forţă condusă de Uniunea Africană ce luptă acolo împotriva militanţilor legaţi de Al-Qaida.

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close