Europa

Slovacia a votat anti-UE şi anti-NATO! Partidul lui Robert Fico a câştigat alegerile parlamentare

Victorie pentru fostul prim-ministru de stânga al Slovaciei, Robert Fico. El și-a învins rivalul progresist la alegerile parlamentare, după ce a făcut campanie pentru a pune capăt ajutorului militar acordat Ucrainei.

Cu 99,2% din voturi de la aproximativ 6.000 de secții de votare numărate de Biroul Slovac de Statistică duminică dimineața, Fico și partidul de stânga Smer, sau Direcția, au condus cu 23,3% din voturi.

Ce înseamnă victoria lui Fico pentru Slovacia?

Un guvern condus de Fico şi de partidul său SMER-SSD ar însemna că Slovacia, membră NATO, s-ar alătura Ungariei în contestarea consensului Uniunii Europene privind sprijinul acordat Ucrainei, chiar în momentul în care blocul încearcă să îşi menţină unitatea în opoziţia faţă de invazia Rusiei.

„Vrem să evaluăm totul, aşa că vom aştepta numărarea finală”, a declarat Robert Kalinak, un candidat SMER-SSD şi aliat de lungă durată al lui Fico, adăugând că partidul va comenta rezultatele complete mai târziu duminică.

Ar putea părea o coaliție anti-Fico
Dacă Fico nu reușește să formeze un guvern condus de partidul său de stânga Smer, un grup de partide de centru-dreapta ar putea încerca să formeze o coaliție anti-Fico largă, dar posibil instabilă, o repetare a alegerilor din 2010.

Slovacia, membră a zonei euro, urmează să preia președinția prin rotație a Uniunii Europene din iulie, dându-i un rol mai important în discuțiile politice ale UE cu privire la criza migrației din bloc, alegerile sunt urmărite îndeaproape la Bruxelles.

Una dintre cele mai mari îngrijorări la Bruxelles este că această victorie electorală poate schimba radical atitudinea Slovaciei faţă de Ucraina, mai ales că, până acum, Bratislava a fost unul dintre cei mai mari susținători ai Kievului.

Citește și:  Londra: Mii de persoane au participat la un protest împotriva restricţiilor
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close