Siria condamnă decizia Israeluluide a dubla numărul coloniştilor evrei de pe Înălţimile Golan – Europa News
Orientul mijlociu

Siria condamnă decizia Israeluluide a dubla numărul coloniştilor evrei de pe Înălţimile Golan

Ministerul de Externe sirian a condamnat luni decizia Israelului de a dubla numărul coloniştilor evrei de pe Înălţimile Golan, pe care a numit-o o ”escaladare periculoasă şi fără precedent”, transmite Reuters, potrivit agerpres

Duminică, guvernul israelian a anunţat obiectivul său de a dubla în cinci ani numărul coloniştilor evrei din Înălţimile Golan, zonă strategică ce a aparţinut Siriei.

Costul acestui plan se va ridica la circa 1 miliard de şekeli (aproximativ 280 milioane de euro).

Premierul israelian Naftali Bennett a evocat construirea a două noi cartiere în oraşul Katzrin şi a două noi aşezări, Asif şi Matar. Peste 50.000 de oameni trăiesc în zonă, puţin peste jumătate dintre ei fiind evrei.

Printre numeroasele decizii care au marcat sprijinul său pentru Israel, fostul preşedinte american Donald Trump a semnat în martie 2019 un decret de recunoaştere oficială a Înălţimilor Golan ca teritoriu israelian, marcând astfel o ruptură de tradiţia politică a SUA în acest dosar.

Siria a calificat la acea vreme decizia lui Trump drept o ”atingere flagrantă” adusă suveranităţii sale.

Israelul şi Siria, care tehnic încă se află în război, sunt separate de o frontieră de facto la nivelul Înălţimilor Golan, zonă pe care Israelul o ocupă de la finalul Războiului de Şase Zile din 1967.

Citește și:  Turcia acuza Franta de intenţii coloniale în Liban: ‘Noi nu ne ducem să facem poze!’
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close