Rusia

Sicriele lui Putin: Cutiile de lemn care ajung în Siberia spun povestea mercenarilor ruși morți în Ucraina

Asculta informatia

Zeci de lăzi sunt stivuite pe mai multe rânduri în ceea ce pare a fi un hangar de pe aeroportul Tolmachevo din Novosibirsk, în Siberia, potrivit unei înregistrări video care a devenit virală în ultimele zile.

Camera se apropie de cutii, iar cadrul arată ce par a fi certificate de deces lipite pe fiecare cutie de lemn, aparent pe post de sicrie. Fiecare document conține un nume de familie și inițiale.

Pe unul dintre aceste documente, lipite de cutiile în care se află probabil morți, scrie: „Gerbold. Buriatia”.

Rudele lui Gennady Gerbold, în vârstă de 39 de ani, din Buriatia/ Siberia, au confirmat săptămâna trecută pentru RFE/RL Siberia că oficiali din grupul mercenarilor Kremlinului, grupul Wagner, îi informaseră despre moartea lui Gennady. Acesta luptase în Ucraina, iar trupul său fusese înapoiat la Novosibirsk.

Oficialii de la aeroportul Tolmachevo neagă însă că videoclipul a fost filmat acolo.

„E o informație falsă. Spațiile care apar în acest videoclip nu aparțin și nu sunt situate pe teritoriul aeroportului Tolmachevo”, a declarat un purtător de cuvânt pentru presa rusă.

Deși nu au comentat videoclipul, oficialii locali au confirmat recent că mulți foști deținuți din regiune au murit în timp ce luptau în Ucraina după ce au fost angajați de grupul de mercenari ai Kremlinului.

Tinerii din interiorul Rusiei, inclusiv din Buriatia, o regiune săracă din Siberia, cu o minoritate etnică însemnată, par să fi plătit cu prioritate prețul în vieți omenești al invaziei pe scară largă a Ucrainei ordonată de președintele Vladimir Putin în februarie 2022.

Citește și:  Putin oferă ajutor pentru soluţionarea crizei migratoare de la frontiera dintre Belarus şi Polonia

Ei au murit în număr disproporționat în comparație cu alte zone mai bogate, precum Moscova sau Sankt Petersburg.

Clipul video care ar fi fost filmat la aeroportul din care Novosibirsk a apărut pe fundalul tot mai multor relatări din ultimele săptămâni despre o creștere semnificativă a numărului de morți din rândul forțelor Rusiei trimise în Ucraina.

Tot mai multe victime

Serviciul de limba rusă al BBC a transmis la începutul acestei luni că în primele două săptămâni ale lunii februarie numărul rușilor uciși în războiul din Ucraina a fost de cinci ori mai mare față de luna precedentă.

Citând înalți oficiali americani, The New York Times a scris pe 2 februarie că luptele din jurul orașului Bahmut au dus la creșterea numărului de victime ale Rusiei. Lupte intense au avut loc timp de câteva săptămâni în jurul localității Bahmut și a orașelor din apropiere – Soledar și Vuhledar.

De luni de zile, principala țintă a Rusiei în estul Ucrainei a fost Bahmut, unde grupul de mercenari Wagner ar fi făcut numeroase incursiuni.

În înregistrarea care ar proveni de la aeroportul din Novosibirsk, documentele de pe sicrie includ un număr din șase cifre și litera „K”, litera folosită de grupul Wagner pentru a indica un fost luptător deținut. Codul este atașat și numărului de la plăcuțele de identificare specifice militarilor, potrivit RFE/RL Siberia.

Înainte ca Gennady Gerbold să fie trimis în Ucraina, sora lui Olesya Gerbold spune că au vorbit la telefon pe 27 noiembrie. Gennady era deținut în Colonia Penală nr. 8 din regiunea Omsk în urma unei condamnări pentru omor.

Citește și:  Putin nu regretă invazia în Ucraina şi asigură că, pentru moment, nu prevede noi lovituri ‘masive’
Documentele atașate sicrielor conțin un număr din șase cifre și litera K, într-un mod care amintește de codurile de identificare folosite pentru plăcuțele de identificare ale luptătorilor Wagner.
Documentele atașate sicrielor conțin un număr din șase cifre și litera K, într-un mod care amintește de codurile de identificare folosite pentru plăcuțele de identificare ale luptătorilor Wagner.

„Mi-a jurat că nu va merge niciodată în Ucraina. Pe 28 noiembrie, a doua zi, a dispărut, a încetat să mai comunice. Iar pe 29 noiembrie, colonia penală m-a informat despre «plecarea» lui”, a povestit ea, adăugând că încercările ulterioare de a-l găsi s-au lovit de un zid oficial al tăcerii.

„Sigur că am încercat prin Serviciul Federal al Penitenciarelor și a fost ca și cum nu ar fi existat vreodată, ca și cum nu ar exista nimeni cu numele lui”, a povestit Olesya Gerbold, adăugând că apelurile ei către Ministerul rus al Apărării au rămas fără răspuns.

La începutul lunii decembrie, Olesya știa că fratele ei fusese recrutat de Wagner și se afla undeva în Ucraina.

Ievgheni Prigojin - apropiat al lui Vladimir Putin, liderul mercenarilor cunoscunți pentyru intervenții violente în întreaga lume.
Ievgheni Prigojin – apropiat al lui Vladimir Putin, liderul mercenarilor cunoscunți pentyru intervenții violente în întreaga lume.

Wagner a început să recruteze prizonieri din sistemul penal din Rusia în vara anului 2022. Fondatorul grupării, Ievgheni Prigojin, fost antreprenor de catering și apropiat al lui Vladimir Putin, care a executat nouă ani de închisoare în timpul erei sovietice, le oferea condamnaților libertatea dacă supraviețuiau șase luni în Ucraina.

Citeste mai mult pe: https://romania.europalibera.org/a/sicriele-lui-putin-rusi-morti-in-ucraina-detinuti-wagner/32290657.html

Articole similare

Leave a Reply

Close