Europa

Sex, politică, muzică şi sânge – un cocktail apreciat la Festivalul de la Cannes

Sean Baker, regizor independent american, a primit la Palme d’or, premiul suprem, pentru película sa “Anora”. Juriul prezidat de conaţionala sa Greta Gerwig i-a oferit un premiu special şi regizorului disident iranian Mohammad Rasoulof.

«Acest minunat film, plin de umanitate, ne-a rupt inimile la toţi» a declarat Greta Gerwig, preşedinta juriului, înainte să-i înmâneze multrâvnitul trofeu realizatorului american. «Dedic această Palme d’or tuturor lucrătoarelor sexuale» a declarat de partea sa Sean Baker, 53 de ani, în discursul său rostit după ce a fost recompensat cu La Palme d’or. Filmul «Anora», al 3-lea din  cariera sa prezentat la Cannes, pune în scenă povestea de dragoste şi apoi mariajul între o stripteuză şi clientul ei, fiul unui oligarh rus. Acţiunea se petrece între New York şi Las Vegas.

Adorat de presa internaţională, prezentat în a doua săptămână a Festivalului, «Anora» este al 8-lea film din cariera cineastului american. Comentatorii văd în premierea lui Baker un soi de renaştere a cinemaului independent american.

Premiul pentru cel mai bun scenariu i-a revenit realizatoarei franceze Coralie Fargeat pentru filmul «The Substance», un film realizat cu bani americani, în SUA. Pelicula, una dintre cele mai violente şi sângeroase ale competiţiei, cu veterana Demi Moore pe generic alături de tânăra flamboaiantă Margaret Qualley, este şi o critică la adresa emisiunilor de telerealitate dar şi un film feminist. Dealtfel, în discursul ei rostit în engleză, regizoarea franceză a avut şi un gând pentru mişcarea #MeeToo. «E nevoie de o revoluţie şi nu cred că a început déjà» a regretat realizatoarea.

Filmul “Emilia Perez” al regizorului francez Jacques Audiard, prezis de mulţi critici drept Palme d’or, a trebuit să se mulţumească cu Premiul Juriului şi premiul pentru interpretare feminină atribuit de o maneira colectivă principalelor 4 actriţe din film. Printre ele, Selena Gomez, idolul tinerilor americani şi nu numai, şi Karla Sofia Gascon, actriţă transexuală spaniolă care interpretează rolul unui baron al drogurilor mexican care vrea să se transforme în femeie. Venită la tribună cu lacrimi în ochi ca să mulţulmească echipei filmului, Gascon a estimat că filmul lui Audiard este “o minunată capodoperă”. Capodoperă ce pleacă deci cu două premii de pe Croazetă.

Citește și:  Femeia de 40 de ani, înjunghiată mortal de propria fiică, muncea în Germania. Detalii cutremurătoare despre crimă

Dacă sexul a fost foarte prezent anul acesta în multe pelicule, politica nu a lipsit nici ea, mai ales de la ceremonia de închidere. Iranianul Mohammad Rasoulof, fugit clandestin nu demult din ţara sa, a primit un premiul special din partea juriului pentru filmul extraordinar «Seminţele smochinului sălbatic», şi el figurând printre pretendenţii la Palme d’or. Pelicula de trei ore evoca situaţia din Iran în contextul manifestaţiilor declanşate în septembrie 2022 şi cunoscute sub numele de “Femeie, viaţă, libertate”. Filmul a fost filmat pe ascuns în Iran iar toată post-producţia s-a făcut apoi în Occident. “Mulţi oameni din echipa mea sunt actualmenet sub presiunea serviciilor iraniene. De aceea inima mea este acum într-o stare ambivalentă. Pe de o parte sunt foarte bucuros că acest film a putut fi văzut şi recunoscut cu acest premiu dar totodată sunt întristat de catastrofa pe care o trăieşte zi de zi poporul meu” a spus Rasoulof de la tribuna Palatului festivalurilor.

Tot despre politică a fost vorba când regizoarea libaneză Nadine Labaki a înmânat premiul special al juriului. “Nu trebuie să uităm miile de copii care mor sub bombe pe când dorm” a spus ea, o aluzie la situaţia din Gaza.

Un alt eveniment emoţionant a fost apartiţia pe scena acestui Palat a doi monştri sacri ai cinemaului hollywoodian: George Lucas şi Francis Ford Coppola. Cei doi octogenari s-au îmbrăţişat îndelung pe scenă înainte ca Lucas să primească o Palme d’or de onoare. “Suntem mândri de tine şi toată lumea de aici – 2.500 de oameni – îţi aduce un omagiu” i-a spus Coppola înmânându-i recompensa.

Tags

Articole similare

Close