Asia

Seulul decide în favoarea fostelor lucrătoare sexuale de la bazele militare americane

Curtea Supremă sud-coreeană a ordonat joi statului să le acorde compensaţii fostelor „lucrătoare sexuale” din bazele militare americane, recunoscând în acelaşi timp responsabilitatea statului în intermedierea sau incitarea la prostituţie, relatează Yonhap, potrivit agerpres.

Instanţa supremă, care a confirmat astfel o decizie judecătorească din 2018, a ordonat statului să plătească sume între 3 milioane şi 7 milioane de woni (circa 2000-4900 dolari americani) în compensaţie pentru fiecare dintr-un total 95 de foste lucrătoare din bordelurile instalate în satele din jurul bazelor militare ale SUA, cunoscute ca „sate de bază” sau „Gijichon” în coreeană.

Acestea au iniţiat procesul în 2014, susţinând că guvernul a creat aceste sate şi a încurajat prostituţia. În 2017, un tribunal districtual a decis parţial în favoarea guvernului, ordonându-i să achite câte 5 milioane de woni către 57 dintre reclamante, care au fost trimise în mod ilegal într-un lagăr de izolare, fiind purtătoare de boli venerice.

În 2018, într-o răsturnare de situaţie spectaculoasă, Curtea de apel din Seul a recunoscut responsabilitatea guvernului în medierea prostituţiei sau încurajare la practicarea prostituţiei în respectivele sate, dispunând compensaţii între 3 şi 7 milioane de woni pentru fiecare reclamantă.

„Guvernul nu doar că a închis ochii şi a aprobat tacit prostituţia în interiorul satelor de bază, ci a încurajat-o şi justificat-o”, au scris atunci judecătorii, adăugând că victimele au fost folosite ca instrumente pentru realizarea unui scop al statului.

Joi, Curtea Supremă a confirmat această decizie.

„Crearea şi operarea satelor de bază de către guvern, precum şi încurajarea şi justificarea prostituţiei în interiorul acestora constituie o încălcare a datoriei de a respecta drepturile omului”, a notat instanţa supremă. 

Citește și:  Primarul unui oraș din Coreea de Sud s-a încăierat cu polițiștii la un protest față de un marș SODOMIT
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Close