Franta

Școlile din Franța au fost REDESCHISE

Asculta informatia

Douăsprezece milioane de elevi s-au întors la şcoală luni în Franţa pentru prima dată după decapitarea de către un islamist radical a profesorului Samuel Paty, care le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unui curs despre libertatea de expresie, relatează agerpres.

În şcoli a fost ţinut un minut de reculegere în memoria lui Paty la ora 11:00, iar profesorii le-au reamintit elevilor drepturile şi obligaţiile lor într-o „democraţie liberă”.

Samuel Paty a fost ucis într-o suburbie a Parisului, în ajunul unei vacanţe de două săptămâni, incident descris de preşedintele Emmanuel Macron drept un atac asupra valorilor franceze şi asupra Republicii.

Franţa se află sub cel mai înalt nivel de securitate după uciderea lui Paty şi după alte atacuri care au urmat, inclusiv asupra unei biserici din Nisa şi împotriva unui preot ortodox grec la Lyon, mii de militari fiind desfăşuraţi pentru a proteja lăcaşurile de cult şi şcolile.

Premierul Jean Castex şi ministrul educaţiei îşi vor aduce omagiile alături de personalul de la colegiul Le Bois d’Aulne unde a predat Paty. Acest liceu îşi va deschide porţile pentru elevi marţi.

Profesorii din toată Franţa vor citi, de asemenea, o scrisoare adresată de Jean Jaures dascălilor, în care figura politică a secolului al XIX-lea prezenta rolul acestora în educaţia tinerilor cetăţeni.

„Vor fi cetăţeni şi trebuie să ştie ce este o democraţie liberă, ce drepturi le conferă, ce datorii le impune suveranitatea naţiunii”, a scris Jean Jaures.

Citește și:  OMS recunoaște: Școlile nu au fost un factor de supra-răspândire a coronavirusului
Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =

Close