EuropaRomania

Sclavul nu va ataca la CJUE decizia pe Schengen : Statul român nu va boicota Austria.

Asculta informatia

Klaus Iohannis a anunțat miercuri la Bruxelles că statul român nu va boicota Austria, pledând pentru rezolvarea diferendului cu Austria pe Schengen pe calea diplomației.

Iohannis a mai spus că România nu va ataca în justiția din UE  votul austriac împotriva intrării țării noastre în Schengen.

Președintele a mai spus că speră ca în 2023 România să intre în Schengen și a respins orice vină a oficialilor români, deci inclusiv a sa și a guvernului pe care-l controlează, declarând că vina aparține Austriei, care și-a schimbat subit poziția din rațiuni interne.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

Avem o agendă bogată, inclusiv pe energie. Miniștrii energiei nu s-au înțeles azi-noapte, dar noi vom continua discuțiile

Sunt teme pe care eu le voi ridica – tema Schengen. Săptămâna trecută, miniștrii de Interne în Consiliul JAI nu au reușit să aprope intrarea României în Schengen. Se pune problema cum continuăm. Noi românii vrem să fim parte din Schengen, e obiectiv principal pentru mine ca președinte.

Avem două probleme. Atitudinea Austriei, care e rezervată, recent cancelarul a spus că acest vot înseamnă o amânare, nu un Nu definitiv. E o nuanțare a poziției. Avem însă și a doua problemă: votul Olandei a fost mixt, DA pentru România, pentru Bulgaria a fost jumătate NU. Nu a fost un nu definitiv, e dorința unei amânări până când se rezolvă anumite probleme în Bulgaria.

Acest moment poate fi tratat într-o singură cheie. Cu diplomașie. Orice altceva este exclus.
Am auzit nenumărate opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului și autorităților publice din România.

Clasa politică a avut o reușită politică fenomenală, a fost ridicat MCV, și astfel a fost eliminată cea mai importantă piedică politică în fața intrării în Schengen
Comisia Europeană ne-a sprijinit cu expertiză și bună credință. Președinția cehă ne-a sprijinit foarte mult, au fost extrem de mobilizați.

Citește și:  România nu vrea paşaport de vaccinare. Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis pentru liderii UE

Vom avea președinția suedeză la Consiliul UE, am discutat deja cu premierul Suediei
Voi avea multe discuții pentru a vedea cum putem face următorii pași, pentru că trebuie să fie o reușită. Nu își dorește nimeni să ajungem într-un Consiliu JAI cu un vot negativ.

Voi avea întâlniri cu președinta Comisiei Europene, cu premierul ceh, cu premierul suedez și vom începe discuția și cu austriecii, nu trebuie să evităm astfel de discuții.

Am văzut că există mulți sfătuitori publici care creează așteptări legate de Consiliul European. Voi ridica chestiunea n plenul Consiliului, dar soluții practice se vor găsi în viitorul Consiliu JAI.

Nu cred că și-a imaginat cineva că Austria și Olanda și-au schimbat poziția într-o săptămână, nu se poate așa ceva.

E nevoie de multă muncă. Echipa mea și miniștrii și-au făcut treaba. Mi se pare ciudată vânătoarea de vinovați declanșată în unele medii. Vinovații nu se găsesc la București, știți bine unde sunt ei

Tags

Articole similare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

46 − = 41

Close